Stadig flere svensker føler seg nå utrygge utendørs på kveldstid, viser Den nasjonale trygghetsundersøkelsen fra Brottsförebyggande rådet (Brå). Dette melder SVT.

En ny undersøkelse fra Brå viser at følelsen av utrygghet ved å gå ut i eget nabolag på kveldstid har økt i Sverige de siste ti årene.

«Jeg liker å unngå å gå i butikken sent på kvelden, så når klokka nærmer seg ti vil jeg gjerne ha noen på telefonen eller noen å gå sammen med», sier Saga (24).

Det er særlig blant unge kvinner at utryggheten øker. Nesten én av to svenske kvinner i alderen 16-19 år føler seg nå utrygge når de oppholder seg utendørs om kvelden.

Utryggheten har også økt blant menn, spesielt blant menn i alderen 45-54 år. I denne gruppa føler én av fem seg utrygge når de er ute om kvelden.

«Noen ganger når jeg har jobbet om natta og er på vei hjem, og noen ganger når det har vært politihelikoptre i omløp og jeg ikke vet hvorfor», forteller Erik, 35.

Mange svensker er resignerte over volden og vil flytte: «Løpet er kjørt»

Advarsel mot ran under Oslo-besøk: «Dropp merkeklær og gå samlet»

Caroline Mellgren, professor i kriminologi ved Malmö universitet, ser flere årsaker til den økte utryggheten. Hun tror at den økte oppmerksomheten rundt kriminalpolitikk og alvorlige voldslovbrudd som kan knyttes til kriminelle nettverk, kan være en medvirkende årsak til at flere føler seg utrygge.

«Vi ser at flere uskyldige samfunnsborgere rammes. Det påvirker følelsen av at dette er noe som kan skje hvem som helst hvor som helst», uttaler Mellgren til SVT.

Selv om den opplevde utryggheten har økt, antyder SVT at det ikke sikkert at dette er begrunnet i den faktiske kriminalitetsutviklingen.

Ifølge kriminalstatistikken fra Brå har drap og drapsforsøk økt i Sverige de siste ti årene, mens anmeldte overfall, ran og voldtekter utendørs hevdes å ha gått ned, sett per 100.000 innbyggere.

«Utrygghet er en individuell følelse, der flere opplever en bekymring for kriminalitet i samfunnet generelt og en bekymring for at nære og kjære skal bli utsatt for kriminalitet når de er ute i ulike miljøer», sier Caroline Mellgren.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.