Den 95 år gamle moren til en amerikansk lærer som har sittet fengslet i Russland de siste tre årene, kritiserte Biden-administrasjonen for ikke å inkludere sønnen i den siste fangeutvekslingen.

NRK skrev om den største fangeutvekslingen mellom Russland og Vesten siden den kalde krigen. 16 menneskerettsaktivistar og journalistar blir byttet mot åtte russere. Tre av de 16 var amerikanere.

Malphine Fogel sa at hun var skuffet over at sønnen hennes, Marc Fogel (65), nok en gang har blitt oversett av president Bidens og hans administrasjon etter at han i 2021 ble arrestert for å ha forsøkt å reise inn i Russland med omtrent et halvt gram medisinsk marihuana som han fikk på resept av en lege i USA for behandling av en ryggskade.

Marc underviste i historie ved  en amerikansk  skole i Moskva i nesten et tiår. I 2022 ble han dømt til 14 års fengsel i en russisk straffekoloni for narkotikasmugling.

Hun er glad på vegne av de løslatte fangene og familien, men følte likevel smerte da hun hørte om det på nyhetene, sa Malphine til New York Post. Hun kan ikke forstå hvorfor Marc ikke ble inkludert:

– Jeg tror ikke administrasjonen prøver hardt nok for ham. Jeg antar fordi han er en vanlig amerikansk statsborger.

– I don’t think the administration is trying hard enough for him, she added. – I guess because he is a common American citizen.

Marc sitter fortsatt fengslet, selv om USA og Tyskland sikret friheten til Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva og Paul Whelan i den største fangeutvekslingen mellom USA og Russland siden Sovjetunionens fall i 1991, skriver The Post.

Brittney Grier ble løslatt, hvorfor ikke Marc

Malphine Fogel har lenge tatt til orde for å få sønnen løslatt, og påpekte at han hadde sittet fengslet lenger enn Gershkovich og Kurmasheva, og at han ble arrestert for samme forbrytelse som WNBA-stjernen Brittney Griner, som ble løslatt i 2022 etter å ha blitt arrestert for et lignende lovbrudd som Marc.

Hun sa at sønnen aldri har blitt erklært «urettmessig fengslet» av utenriksdepartementet – i motsetning til de tre andre fangene fra USA. Hun frykter at hun ikke vil få se sønnen sin en siste gang og har ennå ikke hørt direkte fra amerikanske myndigheter om hvorfor sønnen hennes fortsatt er i Russland.

Sammen med den sønderknuste moren hadde senatorene Bob Casey og John Fetterman fra Pennsylvania og andre politikere fra delstaten alle bedt om at Marc skulle bli inkludert i torsdagens fangeutveksling.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan ser ut til å behandle situasjonen som et legoprosjekt og sa at USA vil fortsette å bygge videre på suksessen med torsdagens fangeutveksling for å få løslatt de som sitter fengslet i Russland, inkludert Marc.

– Vi kommer til å bygge videre på dette, og hente inspirasjon og fortsatt mot fra det for alle dem som ble holdt som gisler eller urettmessig fengslet rundt om i verden. Det gjelder også Marc Fogel, som vi jobber aktivt for å få løslatt fra Russland, sa Sullivan til journalister.

Malphine stemte på Trump to ganger

Tilfeldigvis snakket Malphine Fogel med Donald Trump i Butler, Pennsylvania, like før han ble skutt. Hun følte at hun gjenopplevde Kennedy-attentatet på nytt. Hun var 34 år gammel da.

Malphine fortalte lokale nyhetsbyråer at hun skulle stå på scenen med Trump for å tale sønnens sak, og tok kontakt med den tidligere presidenten fordi Biden-administrasjonen ikke hadde gjort noe for sønnen hennes.

New York Post snakket med henne like etter attentatet, og hun sa at hun fortalte Donald at sønnen hennes satt i et russisk fengsel for den samme forbrytelsen som Brittany Griner begikk:

Trump sa: – Hvis jeg kommer inn, skal jeg få ham ut, og ga meg tommelen opp, sier Malphine. – Han var veldig hjertelig og oppriktig.

Mr. Trump said, – If I get in, I will get him out’ and gave me a thumbs up, Malphine said. – He was very cordial and sincere.

Malphine, som stemte på Trump to ganger, sa at hun hørte skuddene og så en deltaker gå ned i et øyeblikk som minnet henne om mordet på president John F. Kennedy.

– Jeg visste at det var alvorlig, sa hun. – Noen som sto seks meter foran meg ble skutt. Jeg visste at det ikke var bra.

– I knew it was serious.  Someone standing 20 feet in front of me was shot. I knew it wasn’t good. Later, I thought it was very disheartening, and it reminded me of President Kennedy. I still remember that shooting vividly, the 95-year-old said.

Marc Fogel’s mother was supposed to get on stage with Trump at Butler rally.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.