En historisk byttehandel av fanger kan være på gang mellom Russland og Vesten.

Ifølge VG er flere kjente politiske fanger i Russland ikke lenger i straffeleirene og fengslene der de soner.

Så mange som 20–30 politiske fanger kan bli løslatt, hevder The Kozlovpaper og Moscow Times og viser til en anonym kilde som sier at det kan bli «den største fangeutveksling siden den kalde krigen». Moscow Times er en uavhengig, engelskspråklig avis som opererer fra utlandet.

Blant de fangene som det ikke er kjent hvor befinner seg, er aktivistene Vladimir Kara-Murza, Oleg Orlov og Lilia Chanysheva, samt det tidligere byrådsmedlemmet i Moskva, Ilja Jasjin.

Også Wall Street Journals journalist Evan Gershkovich, som er dømt til 16 år i russiske fengsler for spionasje, antas inkludert i utvekslingen av politiske fanger. WSJ har ikke i skrivende stund kommentert saken.

I tillegg til dette kommer nyheten om at Belarus-president Aleksandr Lukasjenko tirsdag benådet tyskeren Rico Krieger, som var dømt til døden, melder VG, ogsomiterer BelTA.

Vladimir Kara-Murza, Russlands mest kjente opposisjonspolitiker og en god venn av den avdøde amerikanske toppolitikeren John McCain, kan også være på vei til en mulig fangeutveksling.

Mange andre forkjempere for menneskerettigheter, som blant annet Oleg Orlov, som var en av vinnerne av Nobels fredspris i 2022, nevnes også som folk som snart kan oppleve friheten igjen.

Men det vil neppe skje ived at de fortsatt oppholder seg i hjemlandet.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.