Amerikanere deler bilder og videoer av sensur fra både  Facebook og Google. Nå spør flere om dette ikke er aktiv valgpåvirkning fra mektige selskaper.

Det er ingen tvil om at eliten er nervøse for at Donald Trump skal vinne valget. Det er også grunnen til at eliten, store organisasjoner og bedrifter har donert enorme beløp til Kamala Harris.

Øverst på donortoppen er ansatte ved selskaper som Facebook (Meta) og Google.

Nå er det med rette flere amerikanere som stiller store spørsmål ved om det ikke drives aktiv valgpåvirkning fra teknologigigantene.

For ved tidligere valg har ikke amerikanere hatt store sosiale medier hvor de kunne diskutert sensur – for den har i stor grad vært lik på flere plattformer. Men etter Elon Musk kjøpte Twitter, nå kalt X, har konservative amerikanere tatt bladet fra munnen.

Det første eksempelet har vært fra Facebook, som har satt på bremser og advarsler på innleggene fra som har delt det ikoniske bildet av Donald Trump etter attentatet i Butler, Pennsylvania.

Ifølge Facebook har det vært et «manipulert bilde», og brukere har fått følgende beskjed:

Altered photo in a post that you shared

«Independent face-checkers reviewed a similar photo and said it was altered in a way that could mislead people.

Facebook determined your post has the same altered photo and added a notice to the post.»

Det skapte kraftige reaksjoner fra flere, som har delt bildet for flere uker siden, men plutselig fått beskjed om at dette var et manipulert bilde.

I flere dager har folk tagget Mark Zuckerberg og andre toppsjefer i Meta, og etter mye press har Facebooks kommunikasjonssjef Dani Lever kommet med en beklagelse på X.

 

Med bakteppet fra teknologigigantene med stadig sensur av bestemte emner, hvordan de legger bremser på saker som folk er engasjert i, men de ikke liker omtale av, er det vanskelig å tro at dette nok en gang bare var en glipp. Tilsynelatende dukker aldri det samme problemet opp på den andre siden av det politiske spekteret.

 

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.