14. skvadron i britiske Royal Air Force har kuttet ut sitt historiske kallenavn «Crusaders» – «Korsfarerne». 

Støtende for muslimer

Skvadronen ble opprettet i 1915 og fikk navn fra sine tokt i Egypt, Gaza og Palestina under første verdenskrig. Mellom 2003 og 2011 fløy piloter tokt i Irak.

Skvadronens historie er i dag støtende for muslimer og upassende for RAFs ledelse. 

Til tross for at kallenavnet er historisk og en dypt innarbeidet del av skvadronens identitet, er det beordret at alle referanser til «Crusaders» skal fjernes fra hangaren. 

– Føles som å bli kansellert

En flyver uttrykte frustrasjon til Mail on Sunday

– Skvadronen må skifte navn, det føles som om vi er blitt kansellert. På en eller annen måte er «korsfarer» et støtende begrep i 2024. Tidligere ble ingen fornærmet. Hvis de hadde spurt oss istedenfor å diktere endringen, ville så godt som alle ønsket å beholde Crusaders fordi det er en så viktig del av vår historie. Det har aldri vært knyttet fordommer til navnet.

Gjenspeiler mangfold

RAFs ledelse mener at oppmerksomheten bør rettes mot verdier som gjenspeiler vår tids mangfold: 

– Som en moderne og mangfoldig tjeneste må vi ikke gi fremtredende plass til noe støtende begrep som strider mot Royal Air Forces verdier. Derfor har 14. skvadron sluttet å bruke sitt historiske uoffisielle kallenavn. Tradisjonene og de uformelle kallenavnene som ble brukt av RAF i tidligere tider, har en plass i vår historie. Noen av dem er ikke hensiktsmessige i det 21. århundre.

Folket reagerer

Avgjørelsen blir ikke omfavnet av alle. Signaturen ZA393 skriver på sosiale medier at 14. skvadron har en rik historie i freds- og krigstid:

– Fordi én person klaget, har har vi ikke lov til å bruke begrepet «Crusaders» – i tilfelle det støter en muslim! 14. skvadron var vel utvilsomt mye mer støtende da de slapp bomber på dem! 

Også Nigel Farage reagerer på avgjørelsen:

Kjøp «Europas underlige død»!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!
Kjøp eboken her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.