Minst én person er drept i protestene etter presidentvalget i Venezuela. Opposisjonspartiet sier de har bevis på at de fikk 73 prosent av stemmene i valget.

– I våre hender har vi tellelistene som viser vår seier, sa opposisjonsleder Edmundo González foran en stor folkemengde i Caracas mandag kveld lokal tid.

Opposisjonen bestrider det offisielle valgresultatet som viser at sittende president Nicolás Maduro vant.

– Viljen som ble uttrykt i går gjennom deres stemmer, kommer til å bli respektert, sa González.

I strid med valgdagsmålinger

Flere tusen er samlet i hovedstadens gater for å uttrykke sin mistillit til valgresultatet. Demonstrasjonen er stort sett fredelig, men politiet har brukt tåregass og gummikuler for å bryte opp ansamlinger, og noen har kastet stein mot politiet.

Tirsdag opplyser en ikke-statlig organisasjon at minst én person døde etter at sikkerhetsstyrker forsøkte å bryte opp protestene.

Valgmyndighetene hevdet mandag at Maduro vant valget med 51,2 prosent av stemmene, i strid med valgdagsmålinger som tydet på at opposisjonskandidaten Edmundo González hadde vunnet.

En rådgiver for opposisjonen melder at politiet forsøker å ta seg inn i den argentinske ambassaden. Han befinner seg i bygget sammen med fem andre som det er utstedt arrestordre på.

Naboland krever åpenhet

Flere latinamerikanske land gikk mandag sammen om et krav til Venezuela om en uavhengig gjennomgang av valgresultatet. Venezuela svarte med å kalle hjem diplomater fra sju land, og utenriksdepartementet ber dem ikke blande seg.

President Maduros svar på internasjonal kritikk er at opposisjonen prøver seg på et statskupp som er fascistisk og antirevolusjonært.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.