En time etter at utfordrer Edmundo González hadde erklært valgseier i Venezuela, kom regimets eget valgråd med kontrabeskjed: President Nicolás Maduro hadde vunnet med 51,2 prosent av stemmene.

Resultatet ble annonsert litt etter klokken 23 lokal tid, da 80 prosent av stemmene var talt opp. Edmundo Gonzáles oppslutning var da på 44,2 prosent.

Flere meningsmålinger tidligere i juli viste at González ledet valgkampen med godt over 30 prosentpoeng over Maduro.

Gir ikke opp

– Vi har fått tak i mer enn 40 prosent av de trykte valgresultatene og 100 prosent av de digitale valgprotokollene. Alt viser at Edmundo González har fått 70 prosent av stemmene, sa opposisjonsleder María Corina Machado på en pressekonferanse ved midnatt lokal tid.

Hun berømte velgerne for å være fredelige, og fordømte voldsbruken fra Maduro-regimet. Samtidig ba hun militæret om å gjøre sitt for at «folkets suverenitet blir respektert».

– Vi skal forsvare sannheten. Dette er en så stor bevegelse at de ikke klarer å stoppe oss. Bli værende i valglokalene. Ta med hele familien og gå dit og støtt vitnene våre fortsatt, oppfordret Machado.

Gonzáles sa at enhver norm for gjennomføring av valg er blitt brutt og at opposisjonen vil fortsette kampen for at folkets røst skal bli hørt.

Han innkasserte seieren allerede like etter klokken 22 lokal tid, med følgende innlegg på X:

– Valgresultatet er ubestridelig. Landet har valgt endring med fredelig fortegn.

Jaget fra valglokalene

Etter at den nasjonale valgmyndigheten kom på banen med sine tall, gikk Maduro på scenen i en direktesending på statlig TV og fortalte at det hadde vært et massivt hackerangrep på stemmemaskinene, gjennomført av et land han ikke ville si navnet på.

– Vi vet hvor det kommer fra, vi har fingeravtrykkene. Angrepet var rettet mot det nasjonale valgrådets overføringssystemer. Demonene ville ikke at stemmeresultatet skulle kunngjøres i dag, tordnet Maduro.

Tidligere på kvelden meldte opposisjonens hovedkvarter  at vitnene deres under stemmeopptellingen er blitt jaget fra flere valglokaler.

Skeptisk

Chiles president, Gabriel Boric, var tidlig ute på valgdagen med å be om transparens fra den sittende regjeringen. Da valgresultatet ble kjent, publiserte han dette:

– Maduro-regimet må forstå at det er vanskelig å tro på resultatene de offentliggjør. Det internasjonale samfunnet og fremfor alt det venezuelanske folket, inkludert de millioner av venezuelanere i eksil, krever full åpenhet om resultatene og prosessen, og at internasjonale observatører som ikke er knyttet til regjeringen, redegjør for sannhetsgehalten i resultatene.

Chile vil ikke anerkjenne noe resultat som ikke kan etterprøves.

USAs utenriksminister, Antony Blinken, oppfordrer Venezuelas valgmyndigheter til å komme med en detaljert opptelling av stemmene. Det er «alvorlige bekymringer» om at valgresultatet ikke gjenspeiler folkets vilje, ifølge Blinken.

Paramilitære grupper

Etter at valglokalene stengte, kom det rapporter om at tungt bevæpnede paramilitære grupper stjal stemmemaskiner og valgurner i blant annet delstaten Táchira ved grensen til Colombia. Grenseovergangen ved Cúcuta på Colombia-siden skal være sentral for smuglertrafikken mellom de to landene.

Det skal ha vært skyting, og flere er drept og skadde. Også i andre deler av landet pågår det uroligheter.

 

Norsk UD involvert

Mye sto på spill for det norske utenriksdepartementet i natt. I fem år har norske diplomater drevet fredsforhandlinger i det stille, mellom Maduro-regimet og opposisjonen. 10 personer har vært involvert i arbeidet, og en norsk diplomat har vært utstasjonert fast i Caracas.

Om lag 20 millioner kroner er brukt på det hemmelige arbeidet, som ble avslørt av Dagens Næringsliv i forrige uke.

Diplomatene har hatt hemmelige sonderinger, bedrevet skytteldiplomati og gjennomført over 50 reiser til Caracas, Bogota i Colombia, Mexico by og Washington, D.C.

– Norge har hatt en lederrolle. Dette er på mange måter vår eksamen, sier statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik i UD til DN.

Mandag ettermiddag legger han ut et innlegg på X, som foreløpig er den eneste responsen fra offisielt norsk hold:

There was broad participation in yesterday’s presidential election in #Venezuela. Full transparency is crucial for the credibility and legitimacy of the elections. We encourage the publication and independent verification of the electoral results at every level.

Det var bred oppslutning om gårsdagens presidentvalg i #Venezuela. Full transparens er essensielt for valgets troverdighet og legitimitet. Vi oppfordrer til offentligjøring av og uavhenging gransking av valgresultatene på alle nivåer.

UDs pressevakt opplyser til Document at det foreløpig ikke er ventet at utenriksminister Barth Eide vil uttale seg.

Amnesti for Maduro

For ti dager siden foreslo Elliott Abrams, diplomat og tidligere spesialutsending fra Trump-administrasjonen til Venezuela, amnesti for Maduro hvis han aksepterer et eventuelt valgnederlag. Dette har sannsynligvis vært et viktig tema for Utenriksdepartementets forhandlinger med partene.

Det er foreslått et halvt års overgangsperiode som gir tid til å forhandle ferdig en fredelig løsning der Maduro-regimets folk slipper rettsforfølgelse, samtidig som de får representasjon i nasjonalforsamlingen. Både opposisjonsleder María Corina Machado og presidentkandidat González har gitt uttrykk for at de vil gi Maduro amnesti.

– Dette handler om gjenforening, sameksistens og rettferdighet, aldri om hevn og forfølgelse, uttalte Machado til CNN.

Søvnløs natt

Opposisjonens velgere begynte å stille seg i kø ved valglokalene allerede lørdag kveld, og dokumenterte det med en strøm av filmer og bilder i sosiale medier.

Det ble en lang tørn før folk kunne gå hjem og hvile. Opposisjonen oppfordret velgerne om å bli igjen i og ved valglokalene gjennom hele dagen, til opptellingen var ferdig. Innbyggerne har rett til å gjennomføre en såkalt borgerkontroll av stemmeopptellingen.

– Vi holder oss på plass i valglokalene!! oppfordret Machado på X da lokalene stengte klokken 18.

Valg i Venezuela: Stengte grenser, stengte medier, utlendinger deporteres

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.