Jan Arild Snoen har hatt en variert politisk tilknytning, fra Venstre til Fremskrittspartiet og senere Høyre. Han fokuserer spesielt på amerikansk politikk og skrev i 2020 boken «Trump-sjokket: Hvordan kunne han vinne? Kan han vinne igjen?»
Nå er kommentatoren i Aftenposten og Minerva ute med en ny bok om USAs tidligere president, og den er ikke mindre hatefull.
Tittelen på boken er «Trump og fascisme», hvor Snoen «utforsker Trump-fenomenet» med et særlig blikk på hans kjernevelgere og dem som ikke vanligvis stemmer republikansk i presidentvalg.
Snoen mener at Trump ikke klarer å være en «vanlig politiker» og at han likestiller rasister med dem som kjemper for frihet. I boken «Trump-sjokket» utforsker Snoen hvordan «en person som Trump» kunne bli president i USA og hvilke konsekvenser det har hatt for det amerikanske demokratiet og resten av verden.
Snoens åpenbare hat overfor Donald Trump kulminerer i hans nyeste bok, som ennå ikke er utgitt, men som har en overskrift som er så uhyggelig og hatefull som det vel er mulig å få den.
Å sette Trump i sammenheng med fascisme viser bare forfatterens åpenbare mangel på kunnskap, innsikt og forståelse av amerikansk politikk, tenke- og væremåte.
Men som selverklært «ekspert» på USA lirer Jan Arild Snoen av seg sin gift mot Donald Trump, hans tilhengere og velgere på en måte som kanskje kan sammenlignes med nazismen?
Eller hva annet skal man kalle en tenkemåte hvor en Trump-tilhenger ses på som et undermenneske?
Den demokratiske presidentkandidaten i 2016, Hillary Clinton, refererte til Trumps velgere som «deplorables», hvilket henspiller til noe som er svært dårlig eller uakseptabelt, og beskrev halvparten av tilhengerne til sin motstander, den republikanske kandidaten Donald Trump, som «rasistiske, sexistiske, homofobe, fremmedfiendtlige og islamofobe».
Ikke ulikt det Snoen gjør, og i hans selvopptatte verden er det han som har rett; alle andre tar feil. Ikke bare tar Trump-velgere feil, men de er en fare både for demokratiet og for hele verden, skal man tro Minerva-skribenten.
I 2004 skrev Snoen boken «Åpen verden – et forsvar for globaliseringen» sammen med flere andre. I boken kritiserer forfatterne antiglobaliseringsbevegelsen og forsvarer globaliseringen. De hevder at globalisering faktisk har positive konsekvenser: Velstanden øker, millioner løftes ut av fattigdom, helsetilstanden – spesielt for fattige – bedres, og miljøet blir bedre. I tillegg fremhever de at kulturelt mangfold øker, demokratiet styrkes, og alle individer får økt frihet.
I dag, 20 år etter, kan man vel med sikkerhet si at Snoen og de andre forfatterne var langt ute på jordet, og at det er et sterkt behov for mer nasjonal styring i de fleste land i verden.
Donald Trump er den som leder på det området, og det faller tydeligvis Snoen tungt for brystet.
Spørsmålet er vel heller om ikke den som fratar andre mennesker deres ytringsfrihet ved å sette dem i en bås med noe av det verste som har skjedd i nyere historie, er den som utgjør den egentlige faren både for demokratiet og for verden.