Kongressen i USA ønsker å få fortgang i godkjennelsene av nye kjernekraftverk. Den nye Advance Act oppgraderer og moderniserer konsesjonsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission (NRC). 

Tverrpolitisk harmoni

Ellers splittede demokrater og republikanere er enig om én ting: USA trenger mer kjernekraft – og det raskt. Et lovforslag som skal gjøre det enklere, billigere og raskere å gi tillatelse til å bygge nye atomreaktorer ble tirsdag i forrige uke vedtatt mot bare to stemmer – en påfallende oppvisning av tverrpolitisk harmoni. 

Lovforslaget vil bidra til å redusere kostnadene for utbyggere ved å effektivisere søknadsprosessen, redusere søknadsgebyrer for lisensiering og forkorte godkjennelsestiden, blant annet gis det fullmakt til å øke bemanningen for å få til en raskere lisensieringsprosess. 

Konkurrerer med Russland og Kina

Loven skal også stimulere til utvikling av nye prosjekter som små modulære atomreaktorer. Det gir også insentiver til å ta i bruk avansert amerikansk atomteknologi i andre land eftersom USA konkurrerer med Russland og Kina om global dominans innen atomenergi. 

Senator Tom Carper, leder av senatets komité for miljø, var tilfreds med avstemningen:

– I en stor seier for klimaet og amerikansk energisikkerhet har Senatet vedtatt Advance Act med overveldende, tverrpolitisk enighet. 

Fra Energiewende til Energivelde – vi betaler

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.