Det er oppnådd enighet om en forsoningsregjering mellom hele 14 ulike palestinske organisasjoner som sammen skal styre Gaza. Enigheten ble oppnådd under et toppmøte i Beijing. Israel stiller seg svært negativt til planene.

Grupperingene er enige om å opprette en midlertidig nasjonal forsoningsregjering knyttet til styringen av Gaza-stripen, opplyser den kinesiske utenriksministeren Wang Yi.

– I dag har vi undertegnet en avtale om nasjonal enhet, sier Hamas-toppen Musa Abu Marzuk.

Planen om en samlingsregjering bekreftes i en felles palestinsk uttalelse. Her står det imidlertid ikke konkret når eller hvordan regjeringen skal dannes.

Avtalen er det seneste grepet for å gjenopplive den stagnerte innsatsen for å få de rivaliserende palestinske grupperingene til å samarbeide.

Hamas og PA-styret i Ramallah, med Fatah i spissen, har vært fiender siden 2007. I 2011 ble det gjort et forsøk på å danne en samlingsregjering, men det falt i fisk. Israel tror det samme kommer til å skje denne gang, men utenriksminister Israel Katz minner Mahmoud Abbas om hvilket selskap han er del av.

– Hamas og Fatah har signert en avtale i Kina om felles kontroll med Gaza etter krigen. I stedet for å for å avvise terrorister, omfavner Mahmoud Abbas morderne og voldtektsmennene i Hamas, og han viser dermed sitt sanne ansikt, sier utenriksminister Israel Katz. (NTB)

Israel har som offisiell politikk at Hamas ikke lenger skal være en maktfaktor på Gaza-stripen. Det vil være politisk umulig for Israel å forhandle med en part hvor Hamas inngår.

Like betydningsfullt som resultatet er stedet der forhandlingene fant sted. At palestinske fraksjoner møtes i Beijing, sier noe om Kinas ambisjoner. I fjor fikk de Saudi-Arabia og Iran til å bilegge striden seg imellom.

Kina er i ferd med å erstatte USA som brobygger og mekler i Midtøsten.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.