Britenes utenriksminister David Lammy har et Trump-problem. Han har kommet med flere stygge kommentarer om Trump, og dette kan skape gnisninger hvis Trump vinner valget for britenes nærmeste allierte.

Dessuten virker ikke Lammy veldig intelligent, skriver den britiske forfatteren og journalisten Douglas Murray i The Spectator. Han begynner med å understreke at det ikke akkurat mangler folk som har omtalt Trump som Hitler, nazist eller nynazist. VG trykte jo en forside hvor Trump ble vist med Hitler-bart.

Etter attentatforsøket mot Trump sist lørdag er de som gikk inn for denne typen ting i en viss knipe, skriver Murray. De kan jo ikke støtte et drapsforsøk på en presidentkandidat. De må derfor enten si at de ikke mente det de sa, eller komme med utsagn som følgende: «Han er fortsatt Hitler, men jeg er glad han ikke ble drept.»

Utenriksminister Lammy er en av de som har omtalt Trump på svært negative måter.

I løpet av Trumps første år som president kalte Lammy ham «en rasistisk sympatisør av Ku Klux Klan og nazistene».

Da Trump besøkte Storbritannia året etter (2018) beskrev Lammy i Time magazine Trump som «en kvinnehatende, nynazist-sympatiserende sosiopat». Han sa også at Trump representerte «en dyp trussel mot den internasjonale orden», og beskrev ham som en «tyrann i tupé». Han skrøt også av at han skulle delta i demonstrasjoner mot Trumps under hans besøk.

Men nå er ikke Lammy lenger en vanlig demonstrant, han er britenes utenriksminister. Spørsmålet er om han kan klare å bygge opp et godt forhold til britenes nærmeste allierte etter alle disse uttalelsene om Trump, hvis sistnevnte vinner valget i november.

Lammy ga seg ikke. I 2019 klaget Trump på hvor dårlig han hadde blitt behandlet som president. Ikke så merkelig, etter gjentatte riksrettssaker og falske påstander om Russia collusion. Lammy kalte da Trump for et snowflake (snøfnugg), som burde slutte å sutre siden fire presidenter av USA hadde blitt drept.

«Four US presidents have been assassinated snowflake.»

Dette låter ikke særlig bra i dag, siden Trump 13. juli var millimeter unna å bli nummer fem i den rekka.

Lammy håper kanskje at Trump ikke har lagt merke til og ikke bryr seg om hva noen måtte ha sagt om ham. Men selv om Trump har evnen til å tilgi, pleier dette først å komme etter en runde med ydmykende unnskyldninger. Og det er her Lammy vil havne i et politisk hjørne – som så mange av Trumps motstandere har gjort.

Britene gjenoppretter støtten til UNRWA

Ikke blant de smarteste?

Kan det tenkes at Lammy ikke er så veldig intelligent? Murray gir noen eksempler som tyder på nettopp dette.

Som da han deltok i  Celebrity Mastermind for noen år siden, og svarte at det var Marie Antoinette som vant Nobelprisen i fysikk i 1903 for sitt arbeid med stråling. For ordens skyld: Marie Antoinette var dronning av Frankrike under den franske revolusjonen, og hun og hennes ektemann Ludvig XVI ble halshugget i 1793. Marie Curie vant Nobelprisen i fysikk 1903, og fulgte opp med å vinne Nobelprisen i kjemi i 1911.

Nesten enda verre var det da han ble spurt hvem som overtok tronen etter Henrik VIII, og klarte å svare Henrik VII. Lammy teller altså baklengs.

Lammy er kanskje en av de eneste mennene på jorden som kunne ha godt av å lytte til en av Kamala Harris’ utlegninger om tidens natur og hvilken retning den flyter i.

Riktig svar er for øvrig at tre av Henrys barn fulgte ham i rekkefølge: Først Edward VI, deretter Mary I (kjent som Bloody Mary) og så Elizabeth I. Henrik VII var faren til Henrik VIII.

Retorikken mot Trump kan ha forårsaket attentatet, skriver Murray.

Så sent som lørdag morgen (før attentatet) erklærte Demokratene og deres støttespillere i amerikanske medier at Trump var en eksistensiell trussel mot det amerikanske demokratiet.

Og hvis man i årevis kaller noen Hitler, og insisterer på at demokratiet er på randen av utryddelse, så er det naturlig at noen en gang tar deg på ordet og handler deretter.

Crooks lyttet neppe til Lammy, og visste neppe hvem han var. Men han lyttet til noen, og Trump – og hans støttespillere – vil huske det.

Det er kanskje ikke slike folk man vil spille på lag med.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.