Det mangler nær 14.000 studentboliger for å nå målet om at en av fem studenter skal kunne bo i en studentbolig, sier leder Kaja Ingdal Hovdenak av Norsk Studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding. Nå mener NSO at det haster å finne løsninger.
– Det burde ikke være for mye å be om en studiestart uten frykt for å mangle tak over hodet. Vi er bekymret for at boligmangel og dårlig studentøkonomi tvinger oss til å si fra oss studieplassen, sier hun.
Fra Hurdalsplattformen i 2021 uttalte regjeringen at de ville trappe opp studentboligbyggingen med mål om 3000 bygde boliger i året.
Tall fra samskipnadsrådet, som er samarbeidsorganet for landets 14 studentsamskipnader, viser at tilskuddet til nye hybelenheter bevilget av regjeringen var 1630 enheter i 2021 og 1650 enheter i 2022 og 2023. I årets statsbudsjett foreslo regjeringen også å tildele tilskudd for 1650 studentboliger.
Tilskuddet fra regjeringen legger grunnlaget for igangsetting av byggeprosjekter hos studentsamskipnadene. Ifølge tall for ferdigstilte prosjekter fra Samskipnadsrådet ble det ferdigstilt 857 nye hybelenheter i 2021, 1292 i 2022 og 752 i 2023.
– Tilskudd til studentboliger er et utdanningspolitisk verktøy som bidrar til å supplere det private markedet, sier styreleder Rita Hirsum Lystad i Samskipnadsrådet til NTB.
Lystad er klar på at de har som mål å bygge flere studentboliger, men de må ha bedre rammebetingelser for å få det til.
– Regjeringen har kuttet i tilskuddet som gis per bolig i forhold til kostnadsrammen per hybelenhet. Det gjør at man ikke kan realisere alle prosjekter fordi husleien eller lånekostnadene på byggingen av boligene blir for høye.
Hun understreker at det er rammebetingelsene som begrenser og forsinker prosjektene, og er særlig forsterket av økte byggekostnader de siste årene. Regjeringen valgte i 2023 å øke kostnadsrammen for hva en studentbolig kan koste for å motta tilskudd, men tilskuddet fulgte ikke etter.
– Dersom regjeringen opprettholder nivået og ønsker å gi tilsagn til 1650 studentboliger i 2025, vil ikke disse kunne realiseres med dagens rammebetingelser, sier Lystad.
De viktigste tiltakene Samskipnadsrådet ønsker fra regjeringen, er økning i tilskuddet til studentboliger og mulighet for byggelån i Husbanken, sier hun.
NSO har et mål om at 20 prosent av studentene skal kunne bo i studentbolig, men i 2024 ligger dekningsgraden på 14,94 prosent.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier til NRK at regjeringen ikke ønsker å sette et nasjonalt måltall, slik NSO gjør.
– Hvis vi setter et nasjonalt måltall, kan vi risikere at det bygges for mange studentboliger enkelte steder, som blir stående tomme, mens det andre steder mangler boliger, sier Hoel til NRK.
Ifølge ministeren er det etter økte kostnadsrammer fra regjeringen rekordhøy aktivitet i studentboligbygging, med over 3400 hybelenheter under bygging.
Samskipnadsrådet peker også på manglende tomter som en begrensende faktor for bygging. Rødt skriver i en epost til NTB at de vil fremme forslag for Stortinget om å gjennomgå den statlige tomteporteføljen for å identifisere egnede tomter. De vil også utvide mandatet til statlige eiendomsaktører og gå i dialog med kommuner og universiteter for å identifisere egnede tomter.
Les også eldre sak: