Utenriksminister Espen Barth Eide er rask med å henge seg på Den internasjonale domstolen ICJs uttalelse om at Israel må reversere «okkupasjonen» av Vestbredden.

Barth Eide uttaler seg som om Israel må rømme Vestbredden. Han vet godt at det aldri kommer til å skje. Barth Eide antagoniserer dermed Israel.

– Svært kraftfull, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) om ICJs uttalelse om ulovlig israelsk bosetting. Han forventer at Israel etterlever umiddelbart.

– Dette er en klar og utvetydig beskjed til Israel som vi forventer at de etterlever umiddelbart, sier Barth Eide i en e-post til NTB.

– Dette er en svært kraftfull uttalelse fra FNs høyeste domstol. Den internasjonale domstolen (ICJ) har slått fast at Israels fortsatte tilstedeværelse i okkupert område er i strid med folkeretten, og må avsluttes. Israel må umiddelbart stanse alle ulovlige bosetninger og gi full erstatning til alle berørte palestinere, sier Barth Eide.

Han sier videre at han mener Israel har satt seg fullstendig på siden av folkeretten i sin okkupasjons- og annekteringspolitikk.

– Domstolen krever at dette stopper og reverseres umiddelbart. Og påpeker at alle andre stater og internasjonale organisasjoner er pålagt å bistå til at disse ulovlighetene stanser, sier Barth Eide. (NTB)

Hvordan mener Barth Eide at Israel skulle etterleve uttalelsen? Den israelske regjeringens forpliktelse er overfor egne borgere, ikke overfor politiske luner i FN.

Den norske regjering har aldri ett kritisk ord om FN-systemet.

Den samme domstolen fordømte i 2008 byggingen av muren og sikkerhetsgjerdet mot Vestbredden og Gaza. Gjerdet reduserte terrorangrepene vesentlig. Mente domstolen at Israel skulle finne seg i terroren ut fra et begrep om palestinske «rettigheter»?

– Folkeretten er helt grunnleggende i det internasjonale samfunnet. At Den internasjonale domstolen slår fast at Israels okkupasjon på palestinske områder er folkerettsstridig og ulovlig, er derfor svært alvorlig, sier Støre i en uttalelse.
Han sier det «bekrefter grunnlaget for en mangeårig kritikk av okkupasjonen og bygging av bosetninger på okkupert land». Statsministeren sier også at han forventer at uttalelsen respekteres av israelske myndigheter, i likhet med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Støre understreker at Norge støtter en tostatsløsning, og gjentar at Norge mener det må en våpenhvile til umiddelbart. (NTB)

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.