Det nyvalgte EU-parlamentet vedtok onsdag en resolusjon som fordømmer Viktor Orbáns reise til Moskva for å snakke om fred med Putin.

Orbán besøkte også Kiev og Beijing, men EU-eliten er ikke positivt innstilt til den ungarske statsministerens forsøk på å åpne for fredsforhandlinger.

Viktor Orbán snakker om fred. Fryktelig irriterende, synes EU

EU-parlamentarikerne mener at besøket ikke er representativt for EU og at det er et klart brudd på EU-traktatene og den felles utenrikspolitikken, skriver Fria Tider.

Politikerne ønsker også at dette bruddet skal møtes med sanksjoner mot Ungarn.
Et nylig angrep på et barnesykehus i Ukraina understreker også «irrelevansen» av Viktor Orbáns fredsinnsats, ifølge resolusjonen.

I tillegg til å fordømme Viktor Orbán, oppfordrer resolusjonen EU til å arbeide aktivt for å opprettholde internasjonal støtte til Ukraina og til å gi militær assistanse til Ukraina så lenge det er nødvendig og i den formen som kreves. Parlamentet ber også EU om å opprettholde og utvide sin sanksjonspolitikk mot Russland og Hviterussland, samtidig som man overvåker, gjennomgår og forbedrer dens effektivitet og virkning. MEPene ønsker også at Rådet systematisk tar tak i problemet med at sanksjoner blir omgått av EU-baserte selskaper, tredjeparter og tredjeland.

EU-parlamentet bekrefter avgjørelsen på sin hjemmeside:

Viktor Orbán i «åpenlyst brudd på EUs traktater og felles utenrikspolitikk»

Parlamentet fordømmer Russlands barbariske rakettangrep på barnesykehuset Okhmadyt i Kiev, og den ungarske statsministeren Viktor Orbáns nylige besøk til Russland, som ikke representerer EU og er et åpenbart brudd på EUs traktater og felles utenrikspolitikk.

I teksten står det at disse handlingene bør få konsekvenser for Ungarn. Gitt at den ungarske statsministerens såkalte «fredsoppdrag» umiddelbart ble etterfulgt av angrepet på barnesykehuset, sier resolusjonen også at dette viser «irrelevansen» av Orbáns påståtte fredsinnsats.

Voteringer ved navneopprop

Resolusjonen ble vedtatt med 495 stemmer for, 137 mot og 47 avholdende, og den fullstendige teksten til resolusjonen (17.07.2024) vil snart bli tilgjengelig. Du kan også se resultatene av avstemningene ved navneopprop (17.07.2024).

Orbán sier i et brev til EUs ledere at han trolig vil få støtte av Donald Trump hvis han vinner valget i november.

– Jeg kan med sikkerhet si at kort tid etter hans valgseier, og før innsettelsen, vil Trump være klar til å innta rollen som fredsmekler. Han har detaljerte og godt begrunnede planer om dette, heter det i brevet fra den ungarske statsministeren.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.