Roger Hallam er en av grunnleggerne av både Extinction Rebellion (XR), Just Stop Oil og Insulate Britain, rene klimapøbler som har plaget britene i årevis. Nå er han dømt til fem år i fengsel.

Hallam fikk rekordstraff etter å ha blitt funnet skyldig i å ha konspirert for å blokkere trafikken på M25, skriver The Telegraph. Dette var en kampanje av Just Stop Oil som foregikk i november 2022. Tidligere hadde Insulate Britain brukt samme metode.

Fire andre klimapøbler ble dømt til fire års fengsel hver, etter at også de ble funnet skyldig i å ha konspirert for å blokkere trafikken på motorveien utenfor London.

Klimamobben fremstår som en ekkel kult fra øvre middelklasse

Dommene ble hilst velkommen av Tory-parlamentarikerne, men fordømt av kjendisene Chris Packham, Hugh Fearnley-Whittingstall og grønne aktivister, deriblant Labours største bedriftsdonor.

Saken truer med å bli en cause celebre blant Labour-aktivister, noe som kan føre til en potensiell splittelse i partiet for Sir Keir Starmer.

I opposisjon stemte Labour mot politiloven som innførte de nye fullmaktene til å fengsle aktivistene.

Dale Vince, som bygger såkalt fornybar energi og har tjent store penger på grønne subsidier, ga 1 million pund til Labour tidligere i 2024. Vince oppfordret statsminister Keir Starmer til å gripe inn for å reversere «urettferdigheten».

Hallam og de andre ble ført direkte fra rettssalen til fengselet torsdag ettermiddag.

Dette er absolutt ikke første gangen Roger Hallam skaper oppstyr. I 2019 var han på besøk i Tyskland, og skapte skandale da han sa at Holocaust bare var en av mange folkemord gjennom historien, og ikke en spesiell historisk hendelse.

I 2021 sa han at klimakrisen ville føre til 6 milliarder dødsfall, og han sa noe lignende på BBC HardTalk i 2019. Andre har hevdet at hvis man faktisk følger kravene til Just Stop Oil, så vil nettopp mangelen på olje føre til at like mange mennesker dør i løpet av kort tid.

Seks milliarder mennesker kan dø hvis man slutter med olje

Dommene vakte også internasjonal fordømmelse. FNs spesialrapportør for klimaforkjempere beskrev det som en «mørk dag», et inngrep som vil motivere rasende lovgivere som har forsøkt å slå ned på forstyrrende klimaaktivisme.

Dommeren Christopher Hehir sa følgende da han leste opp dommene:

– Jeg erkjenner at i det minste noen av bekymringene deles av mange, men faktum er at hver og en av dere for en tid tilbake har krysset grensen fra bekymret aksjonist til fanatiker.

– Dere har utnevnt dere selv til enerådende dommere over hva som bør gjøres med klimaendringene.

Les også:

Insulate Britain: Enda mer upopulære enn Extinction Rebellion

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.