Leder for Ungdomsrådet i Drammen, Ronja Bajalan, ble kjent da hun opptrådte under Debatten på NRK i forbindelse med bråket rundt Drammen kommunes vedtak om ikke lenger å ta imot ikke-vestlige flyktninger.
«Hva er galt med meg? Burde jeg ikke være her?»
Det sa Bajalan da hun var gjest hos Fredrik Solvang og bestemt hevdet at Drammen ikke var en rasistisk by.
– Dette strider mot våre verdier om inkludering, samhold, fellesskap og kulturell rikdom, sa hun, og siktet til vedtaket som i ettertid ble kjent ulovlig, og dermed omgjort.
Nå går Bajalan ut og forteller om all kriminaliteten som er i Drammen, og spesielt den kriminaliteten som omhandler ungdom.
– Jeg synes at utviklingen og økningen i ungdomskriminaliteten er bekymringsfull og skremmende. Uforutsigbare og utrygge omstendigheter som skremmer ungdommen, hører ikke hjemme i våre gater, sier Bajalan til Drammens Tidende.
Det skal godt gjøres å ikke få med seg den eksplosive økningen i ungdomskriminalitet i Drammen.
Antall ungdomsran i Sørøst politidistrikt har mer enn tidoblet seg i perioden 2019–2023. Voldsepisoder der ungdom er involvert, har økt fra 323 tilfeller i 2019 til 540 tilfeller i 2023.
Bare i løpet av de to siste ukene har to ungdommer vært utsatt for bussran. Det nyeste ranet skjedde tirsdag denne uken, der Carl (15) fikk en kniv mot låret på bussen mot Svelvik.
Bajalan har alltid oppfattet Drammen som et trygt sted å være, men grunnet hendelsene den siste tiden, har bekymringer dukket opp hos lederen i ungdomsrådet.
– Jeg gjør ingenting annerledes i hverdagen for å unngå situasjoner som kan føre til at man blir utsatt for ran. Likevel, med nye voldssituasjoner og ran blant ungdom, begynner jeg å lure på om det er nødvendig å ta noen tiltak selv, sier hun.
Leder for forebyggende enhet i Sørøst politidistrikt Geir Oustorp mener Drammen fortsatt er en trygg by, til tross for statistikken.
– Siden temaet blir nevnt hver dag i media og avisa, kan jeg forstå at folk tror ting er dårlig her, men i utgangspunktet tenker jeg at folk er trygge i Drammen by, sier han.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som ebok.