Italia vil forby bakkemonterte solcellepaneler på dyrkbar jord. Matvaresikkerheten er efter angrepene på kornåkrene i Ukraina, viktigere for nasjonen enn fornybar energi.

Stopper pengemakten

Det er blitt fremmet et lovforslag om – med få unntak – å forby installasjon av solcellepaneler på dyrkbar jord i Italia. 

Lovforslaget blir applaudert av bønder som hevder at det vil stoppe investeringsfond i å kjøpe opp jord – noe som driver opp prisene. Miljøgrupper hevder på sin side at det er uforenlig med Italias mål om fornybar energi. 

Må heises opp

Italias landbruksminister Francesco Lollobrigida vil ifølge Olive Oil Times, gjøre unntak for paneler som står 2,1 meter over bakken eller høyere:

– Vi vil stoppe for den ville installasjonen av bakkemonterte solcellepaneler. Hvis du installerer solcellepaneler på bakken endrer du den tiltenkte bruken. Derfor mener vi at praksisen bør stanses. 

Investeringsfondene spekulerer…

Italias mektige bondeforbund Coldiretti roser lovforslaget og uttaler at det ville bekjempe investeringsfondenes prisdrivende spekulasjon i landbruksjord de siste årene. 

– Vi kan ikke akseptere snarveien solceller representerer. Vi ønsker igjen å realisere det fulle produktive potensiale i dette landet, sa Luigi Pio Scordamaglia fra Coldiretti.

… og har miljøorganisasjonene med seg

Miljøorganisasjoner viser seg mer bekymret for økonomi og energiforsyning enn matsikkerhet. De påpeker at solcelleanlegg på bakkemonterte moduler er den mest økonomiske og effektive anleggstypen. 

Lovforslaget skal behandles i begge kamre i det italienske parlament før det kan undertegnes som lov.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.