Russland bør delta på et nytt toppmøte med mål om å skape varig fred i Ukraina, sier president Volodymyr Zelenskyj etter nesten to og et halvt år med krig.

Etter at forsøkene på forhandlinger mellom Russland og Ukraina tidlig i krigen brøt sammen, trolig etter innblanding fra Boris Johnson på kommando fra USA, har begge sider unngått direkte fredssamtaler. Ukrainas president Volodomyr Zelinskyj har avvist alle forhandlinger før Russland har trukket alle sine styrker ut av ukrainsk jord.

Men titalls verdensledere har gitt uttrykk for støtte til å finne rettferdig løsning etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sist måned hadde kalt inn til et toppmøte i Sveits. Russland var ikke invitert til det møtet.

På en pressekonferanse i Kyiv etter forrige ukes Nato-toppmøte åpnet Zelenskyj for direkte samtaler med russerne.

– Jeg mener russiske representanter bør være med på et toppmøte nummer to, sa presidenten mens han snakket om forberedelsene til et oppfølgingsmøte med Ukrainas allierte. Han varslet separate møter om temaer som energi og matsikkerhet, som skal holdes i henholdsvis Qatar og Tyrkia, for et nytt toppmøte. (NTB-AFP)

Zelenskyj nevnte også møter i Canada om fangeutveksling og humanitære spørsmål. Dette skjer kort tid etter at Ungarns statsminister Viktor Orbán fikk sterk kritikk fra Brussel for sine forsøk på fredssamtaler i Kiev, Kreml og Beijing,

Brussel pønsker ut hvordan Orbán skal nøytraliseres

Positive til forhandlinger

Ifølge en ny måling er ukrainerne er positive til å forhandle med Russland. 43 prosent – et flertall av dem som har gjort seg opp en mening i saken – sier de er for forhandlinger, mens 35 prosent er imot. 21 prosent svarer at de ikke vet.

Målingen, som er utført av det anerkjente forskningsinstituttet Razumkov-senteret, viser at det særlig er folk sør og sentralt i landet som er positive til å starte offisielle forhandlinger. Henholdsvis 49 og 60 prosent sier ja til forhandlinger i de to regionene.

Trenger 25 Patriot-batterier

Zelenskyj fortsetter å påpeke at Ukraina trenger nye våpenleveranser, og ber om 25 Patriot-luftvernsystemer for å sikre hele landet. Det er ukjent hvor mange av disse luftvernsystemene som allerede er på plass.

Dessverre for Ukraina har det vist seg at en del av de avanserte våpnene levert fra USA og Vesten nokså raskt blir gjort ubrukelige av russisk elektronisk krigføring.

Russernes elektroniske krigføring gjør avanserte vestlige våpen ubrukelige

Det er bare noen dager siden at Russlands forsvarsminister ringte USAs Lloyd Austin, for å forsøke å forhindre en eskalering av konflikten. Det er altså signaler som tyder på at forhandlinger om fred ikke er helt utenkelig.

Men prestisjen henger høyt for begge sider, og det er fortsatt langt frem til en løsning. Blant annet ble det nylig kjent at Russland vil følge vestlig taktikk og blokkere tilgangen til flere vestlige YouTube-kanaler. Slik vil russerne også forhindre det deres regime anser som feilinformasjon, et begrep vi kjenner godt til her i de tidligere demokratiske landene i det vi kalte den vestlige sivilisasjonen.

Siden president Putin invaderte Ukraina i 2022, har Russland gjennomført en sensur uten sidestykke, med forbud mot Facebook og Instagram som «ekstremistiske», og blokkering av Twitter/X. Russland har forbudt eller blokkert tilgangen til hundrevis av russiskspråklige nettsteder, og gjort det straffbart med opptil 15 års fengsel å spre «falske nyheter» om grusomheter begått av den russiske hæren i Ukraina.

I Vesten blokkeres konservative frie medier som f.eks. Document av sosiale medier som Facebook, og man nedsetter organisasjoner for å forhindre uønskede (konservative) nyheter å spre seg.

Les også:

Store selskaper kveler konservative medier

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.