Innvandring har blitt et viktig tema i irsk politikk, men vil det føre til valgframgang for ytre høyre? Spørsmålet stilles av Irish Times, for selvsagt må man være høyreekstrem for å være motstander av at landet ruineres og befolkningen skiftes ut.

Crooksling ligger omtrent 8 km sør for Tallaght, i nærheten av landsbyen Brittas. Det eneste av betydning i bydelen er et stort sykehjem, St Brigid’s, som ble lagt ned i mars 2020, skriver Irish Times.

De siste ukene har det versert rykter om at sykehjemmet kan bli det siste stedet som blir brukt til å huse asylsøkere. Protester ble organisert. Tirsdag kveld denne uken samlet en gruppe mennesker fra Brittas seg i veikanten på N81. Et stort skilt med påskriften «Brittas Community Says No. Please Listen to Us» var forberedt.

Det har vært hundrevis av demonstrasjoner mot myndighetene, som de siste to årene har åpnet grensene på vidt gap. Alle som demonstrerer, tilhører ytre høyre, ifølge Irish Times.

Disse høyreekstreme folka peker på at migrantene er papirløse, at de fleste er unge menn i militær alder og at Irland er fullt. Irene mener myndighetene bør hjelpe sine egne hjemløse først, i et land som lider av stor boligmangel og fattigdom blant egne borgere.

Men språket som brukes, beskrives som språkbruk med rasistiske og fremmedfiendtlige undertoner. De som protesterer, blir beskrevet som «patrioter», og innkvarteringsstedene blir fremstilt som «plantasjesentre».

Det finnes en dreiebok: å nøre opp under frykten i lokalsamfunnene og å skape splittelse og konfrontasjon, sier Mark Malone, forsker for Hope and Courage, en organisasjon som jobber med samfunnsgrupper og som overvåker aktiviteter og ekstremisme på ytre høyre fløy. Dette er selvsagt en organisasjon som lever på statlig støtte.

– De som driver med dette regelmessig, og som er viktige innholdsprodusenter, den indre kjernen, består trolig av 25 til 30 personer, sier han.

I tillegg utnyttes sosiale medier for å spre de høyreekstreme holdningene, mener Malone.

–  Retorikken fra høyreaktivistene har fått gjennomslag, særlig i lokalsamfunn der det har blitt foreslått sentre. Antallet følgere på sosiale medier har også vokst.

Malone forteller at et innlegg på sosiale medier fra en irsk høyreekstrem skuespiller har fått en halv million visninger. En del av språkbruken har nå blitt adoptert av uavhengige og politikere fra de større partiene.

Irland har ikke opplevd en politisk høyredreining slik mange andre land i Europa har opplevd. Partiene som tilhører høyresiden, som National Party og Irish Freedom Party, er fortsatt relativt små. Men det blusser nå opp nye partier på høyresiden, som Ireland First, som vil deportere migranter og innføre strenge regler for migrasjon.

Opptøyene i Dublin viser de foraktede irenes raseri

Også irske bønder har startet et eget innvandrerkritisk parti, Farmers Alliance, ledet av sauebonden Liam McLaughlin. På partiets hjemmeside kan man lese:

«Mange av disse menneskene kommer fra Storbritannia og Frankrike, fordi de kan få mer penger og gratis bolig her. Det finnes ingen bakgrunnssjekk. Vi vet ikke hvilke forbrytelser de har begått eller hvilke ideologier de står for.»

Hermann Kelly, som leder Irish Freedom Party, sier at de består av helt vanlige irer.

– Vi er ikke ekstreme. Vi er mainstream fordi 75 prosent, ifølge meningsmålingene, mener at vi har fått nok av innvandring til Irland.

Hverken Kelly eller partiet hans er motstandere av at kvalifiserte folk kommer til Irland for å jobbe. Men de som kommer for å leve av irenes skattepenger, og bruker fritiden sin på å skape utrygghet i omgivelsene, de er ikke ønsket velkommen.

Også i Coolock har det vært store demonstrasjoner mot opprettelsen av et nytt mottak for migranter.

Gary Murphy, professor i politikk ved Dublin City University, sa at de større politiske partiene og de uavhengige partiene var svært oppmerksomme på problemet, og at de var i ferd med å triangulere raskt og innføre en tøffere politikk for å imøtegå enhver begynnende trussel fra høyresiden.

– Regjeringen lager innvandringspolitikk på sparket, men det gjør også opposisjonen. Alle prøver å få et slags grep på det.

– Det er lettere sagt enn gjort, for de fleste irer er sjenerøse nok i sine holdninger. Når dét er sagt, er det en betydelig bekymring blant innbyggerne for at vi tar imot for mange, og det ville være dumt å tro at dette ikke vil spille noen rolle når valget kommer.

Murphy tviler på at høyresiden vil vinne frem i Irland, mye fordi høyresiden er så splittet i fem ulike partier, men mener at migrasjon allikevel kan bli et viktig tema i kommende irske valg.

Les også:

Irland forvandles til et Mekka for illegale migranter

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.