Høyere temperaturer kan føre til at handleturen blir dyrere, mener forskere.
– Ekstremvarmen gjør landbruksvarer mindre tilgjengelige, og fører til høyere matvarepriser på grunn av økt etterspørsel. Dette gjelder for eksempel frukt og grønnsaker, sier klimaforsker Anne Sophie Daloz ved Cicero til E24.
Tørke og ødelagte avlinger har fått skylden for høyere matvarepriser. Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte en prisøkning på 6 prosent for grønnsaker og 5,3 prosent for frukt i Norge sammenlignet med 2021.
Daloz frykter at denne trenden vil fortsette, og ramme både bønder og forbrukere.
– Bøndene kan møte store avlingstap og høyere produksjonskostnader på grunn av varmen. Helsen til feltarbeidere påvirkes av de høye temperaturene, og kostnadene for vanning og kjøling øker, sier klimaforskeren.
Hun mener at forbrukerne kan ende opp med å betale for de økte kostnadene, og dermed påvirke hele verdikjeden.
Kjøp eboken av Kent Andersen her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.