I et nytt angrep på vestlig historie er det britene som får gjennomgå. Nå skal det britiske imperiets 400 år med historie moralsk sidestilles med historien om Nazi-Tyskland.

Kampen om pensumet for skoleelever fortsetter. Denne gangen er det britene som står for tur. Organisasjonen The Key, som gir retningslinjer for pensum, har gjennomført en prosess for å gjøre pensumet «antirasistisk».

Det har ført til at lærere har blitt gitt råd om å formidle det britiske imperiets historie på samme måte som man underviser om Nazi-Tyskland.

Det kommer frem i en artikkel i den britiske avisen The Telegraph.

Tidligere har undervisning om det britiske imperiet, som formelt varte fra 1483 til 1997, blitt formidlet på en balansert måte. De negative konsekvensene er blitt diskutert, og det samme gjelder det som var positivt – for eksempel at britene var tidlig med å forby slaveri og brukte makt for å bli kvitt slaveriet i store deler av verden.

Nå skal imidlertid den over 400 år lange historien om det britiske imperiet dekkes på samme måte som man underviser om Nazi-Tyskland, nemlig gjennom det de kaller «grusomhetene».

The Telegraph skriver:

Retningslinjer The Telegraph har undersøkt, sier at lærere skal «lære bort kolonialisme som invasjon og utnyttelse av andre land, og presentere det britiske imperiet på samme måte som andre verdensmakter som har begått grusomheter, eksempelvis Nazi-Tyskland.

I tillegg til at britiske barn skal lære seg å hate sin egen historie, kommer det også retningslinjer som skal stoppe narrativ om «white saviors», såkalte hvite helgener. Som for eksempel å legge vekt på historiske personer som William Wilberforce, som var en aktiv motstander av slaveri.

Hverken Churchill eller Mahatma Gandhi skal få unnslippe:

Rasisme hos historisk viktige personer som Winston Churchill eller Mahatma Gandhis fordommer mot svarte skal ikke ignoreres. Vær direkte om deres problematiske synspunkter og den historiske sammenhengen som gjorde at de unnslapp utfordringer i samtiden, skriver The Telegraph.

Flere historikere har varslet om at retningslinjene er ren propaganda.

– Å hevde at det britiske imperiet bare var til fordel for britene, og bare gjorde skade for de koloniserte landene, er absurd. Det skal ikke sies noen verdens ting om økonomisk utvikling, om hvordan britene slo ned på slaveri, sikret fred eller stoppet endeløse voldsspiraler, sier professor Robert Tombs ved Cambridge.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.