Charles Michel under en pressekonferanse i Brussel den 28. juni 2024. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB.

EU-rådets president Charles Michel diskuterer med andre EU-ledere hvordan de skal reagere på Viktor Orbáns freds­diplomati, men lurer på om det kan slå tilbake på dem selv å straffe den ungarske statsministeren for reisene til Moskva og Beijing.

«La oss være smarte», sier Michel til Financial Times (FT).

London-avisen opplyser at byråkratiet i Brussel har skaffet til veie politisk ammunisjon hvis det skal reageres mot Orbán:

EUs juridiske tjeneste fortalte onsdag medlemslandene at Orbáns handlinger hadde vært i strid med EUs traktater, som forbyr ethvert «tiltak som kan sette oppnåelsen av unionens mål i fare», ifølge tre personer med kjennskap til saken.

Han brøt også med en lovbestemmelse som oppfordrer alle medlemmer til å utføre utenrikspolitiske aktiviteter «uten forbehold i en ånd av lojalitet og gjensidig solidaritet», la de til.

EU-presidenten mener det Orbán har gjort, er uakseptabelt:

«Det var en politisk tabbe å reise til Moskva,» sier Charles Michel, presidenten for Det europeiske råd, som representerer EUs 27 medlemsland, til Financial Times. «På 10 år har jeg aldri sett en så alvorlig reaksjon fra 26 andre land på handlingene til [ett land]. … et gult kort.»

«Dette er et problem», la Michel til. «Denne måten å jobbe på er ikke akseptabel.»

Fra Washington kommer det signaler om hva EU skal gjøre:

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at enhver leder som besøker Russland eller Kina, må gjøre NATOs posisjoner klare, og at militæralliansen «ikke skal noe sted, Ukraina skal ikke noe sted, EU skal ikke noe sted», sa han onsdag fra sidelinjen av NATO-toppmøtet.

EU-presidenten frykter imidlertid at en for skarp reaksjon mot Orbán ikke er hensiktsmessig:

Michel sa at han hadde møtt Orbán på NATO-toppmøtet, og at han var i kontakt med de andre EU-lederne for å avgjøre hvordan de skulle gå videre.

«Med et forsøk på å splitte unionen … må vi unngå å gå i en felle,» sa Michel. «Vi ønsker ikke å straffe oss selv som en bieffekt av å forsøke å straffe noen… La oss være smarte.»

Det mangler ikke på andre forslag til hvordan man skal sette Ungarn på plass:

Mange av EUs medlemsland har diskutert å boikotte de tradisjonelle uformelle ministermøtene som skal holdes i Ungarn under landets formannskap, sier flere diplomater til FT.

Noen mener at EU-toppene allerede har spilt kortene sine dumt:

EU-institusjonene burde ikke ha gått i Orbáns felle i første omgang,» sier en høytstående diplomat. «EU-lovgivningen bør brukes til å beskytte unionen.»

For Finlands utenriksminister Elina Valtonen er Orbáns opptreden et argument for å fjerne kravet om enstemmighet i EU, skriver Financial Times.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.