Problemene i det norske leiemarkedet fortsetter å øke. Ragde Eiendom selger unna tre bygårder i Sandviken i Bergen. Nå må leietagerne i 150 leiligheter kjøpe eller finne et nytt hjem, melder E24.

I bygårdene har det vært leid ut leiligheter i over hundre år, og det bor en blanding av studenter, pensjonister og barnefamilier der.

«Vi har ikke hatt lyst til å gjøre dette, men vi ser ingen andre muligheter. Vi taper penger hver måned», uttaler Eirik Steimler i Ragde Eiendom til E24.

De ser heller ikke klare tegn til bedring i markedet fremover. «Våre analyser viser at det bare ikke lenger er liv laga for å leie ut boligene. Og vi er usikre på om det vil bli bedre med et eventuelt regjeringsskifte. Nå selger vi og fokuserer heller på næringseiendom».

Prisene i det norske leiemarkedet stiger til rekordnivåer

Ingen medier eller myndigheter vil si hvorfor boligprisene stiger

Steimler sier at det er høyt rentenivå kombinert med regjeringen Støres skattepolitikk som gjør at de føler seg tvunget til å selge.

«Nå er det jo flere store aktører som selger unna leiligheter, fordi det ikke lenger er lønnsomt. Jeg tror også at mindre utleiere vil se varsellampene og følge etter. Dette vil nok igjen gå ut over dem som vil leie bolig, og påvirke markedet. Det blir verre før det blir bedre».

I 2023 ble den skattemessige verdsettelsen av sekundærbolig endret fra 95 til 100 prosent av boligens markedsverdi. Før 2022 var verdifastsettelsen på 90 prosent.

Eirik Steimler er bekymret for hvilke konsekvenser det vil få for leiemarkedet dersom også private utleiere begynner å selge unna utleieboligene sine. «Nå er det tusenvis av boliger som forsvinner fra leiemarkedet, og det blir enda vanskeligere å få tak i et sted å leie. Politikernes skattepolitikk gjør at vi er dyttet opp i et hjørne, og de ser ikke konsekvensene av det. De bør ta en runde med seg selv».

Konkurser: Utviklingen «går i feil retning for et samlet norsk næringsliv»

Sveits-utflytter: «Det er ikke demokrati i Norge lenger»

Også Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen er bekymret: «Det er studentene og andre grupper med svak kjøpekraft på leiemarkedet som taper på dette», uttaler han til E24 om boligmarkedet.

Han støtter kritikken av skattereglene, som han mener ødelegger folks motivasjon til å drive med utleie. Lauridsen tror reglene for formuesbeskatning på sekundærboliger vil føre til at flere utleieboliger forsvinner fra markedet. De som leier ut privat, får ikke lenger noe utbytte av det. Dette kan gi et prissjokk i leiemarkedet.

«Jeg tror at denne sommeren blir det tøffere for studentene enn det har vært på noe tidspunkt i nyere tid», sier Eiendom Norge-sjefen.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.