Den sydamerikanske frihandelsblokken Mercosur holdt mandag sitt årlige toppmøte i Paraguay, denne gang uten tilstedeværelsen av Argentinas president – og nettopp Javier Mileis fravær fremholdes som den mest bemerkelsesverdige nyheten fra møtet.
Peker nese til Lula
Milei tok heller turen til Brasil for å delta på en konferanse for latinamerikanske konservative arrangert av Jair Bolsonaros familie – og det har falt Brasils president Luis Inacio Lula da Silva tungt for brystet.
Lula karakteriserer Mileis prioritering av Latin-Amerikas konservative som «fullstendig tåpelig»:
– Ingen tid bør sløses bort på det motbydelige, folkefiendtlige og antidemokratiske ytre høyre.
– Det er en stor dumhet at Argentina ikke deltar i Mercosur. Den som ikke kommer, han taper. Bak ham nikker presidenten i Paraguay samtykkende:
«Es una bobada inmensa que Argentina no participe del Mercosur. El que no viene, pierde» y el que asiente atrás es el presidente de Paraguay. Cancelado «volver al mundo»pic.twitter.com/IpAYvcqJVx
— Arrepentidos de Milei (@ArrepentidosLLA) July 8, 2024
Sydamerikansk splittelse
Andre mener det Milei har gjort er å synliggjøre den politiske splittelsen innad i Syd-Amerikas største frihandelsblokk.
Milei har tatt til orde for å trekke seg helt ut av avtalen – og uten Argentina vil mye av samarbeidet falle sammen. Mercosurs roterende formann, president Santiago Peña fra Paraguay, ledet forberedelsene til møtet. Han hadde lave forventninger:
– Jeg håper at dette toppmøtet vil gi oss anledning til å reflektere. Det er klart at Mercosur for tiden ikke opplever sin beste periode, sa Peña til journalister i Paraguays hovedstad Asunción.
Bygger barrièrer
Det var nettopp i Asunción at presidentene i Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay for 33 år siden undertegnet den i sin tid revolusjonerende frihandelsavtalen som ble til Mercosur. Å åpne for et fritt marked med fri bevegelse av mennesker og arbeidskraft, varer og kapital i et Latin-Amerika som var i ferd med å riste av seg militærdiktaturene, var den gang et gjennombrudd.
Men de siste tiårene har landene satt opp flere barrierer enn de har brutt ned. Deres felles eksterne tollsats er full av unntak. Det at alle landene er betydelige produsenter av landbruksprodukter, gjør ikke saken bedre. Handelen innad i blokken ligger på bare rundt 15 prosent av medlemmenes totale handel. Utenfor Syd-Amerika har de bare fått til to frihandelsavtaler.
«Sosialistiske» handelsavtaler
Lula har ivret for å få til en handelsavtale med Kina, men det kompliseres av at Paraguay anerkjenner Taiwan og har fått Uruguay til å forhandle om en bilateral avtale, noe traktaten bak Mercosur forbyr.
I tyve år har blokken forsøkt å få til en frihandelsavtale med EU, uten å lykkes i annet enn å gjøre de fire sydamerikanske landene kjent for å føre uendelige og torturlignende forhandlinger.
Milei har kalt Lula en «småvokst sosialist med et oppblåst ego» samt en «sint, korrupt kommunist» – og Lula ivrer for «sosialistiske» handelsavtaler. Nylig har Brasil undertegnet en frihandelsavtale med Palestina:
– Vi er stolt over å være første land i blokken som ratifiserer en frihandelsavtale med Palestina. Beklageligvis faller dette sammen med en irrasjonell krig mot Gaza, fikk Lula seg til å si.
After a 13-year wait for ratification, #Brazil officially adopted the free trade agreement with #Palestine on Monday during the 64th summit of the Southern Common Market (#Mercosur).
Brazilian President #LuladaSilva said “We are proud to be the first country in the bloc to… pic.twitter.com/88SiWA6YM3
— Megaphone News English (@MegaphoneNewsEN) July 9, 2024
Usikkert uten Argentina
Mileis beslutning om å stå over det årlige toppmøtet og å gi avkall på en sjanse til å «tine opp» forholdet til den venstreekstreme Lula, har ikke gjort fremtiden for Mercosur bedre. Sist en argentinsk president uteble var i 2001 da landet opplevde en økonomisk katastrofe uten sidestykke.
Milei er tilhenger av frihandel, men Mercosur har han omtalt som «defekt»:
– Det beste eksempel på en hindring forårsaket av staten, er Mercosur.
For Mileis venstreorienterte forgjengere hadde Mercosur en politisk dimensjon; et slags rivaliserende prosjekt til Washingtons frihandelsagenda. Nu har Milei knust denne konsensusen og det er uklart hva som da er tilbake av Mercosur.