Det er historisk sus over Norges og Europas avstengning av Russland. Det smaker av selvopptatthet. Hvem tror vi at vi er? Hvis vi går vår vei, forventer vi at det er Russland som blir stående igjen på perrongen?

Som energiland skulle man forvente at vi forsto at verdens største land med ufattelige råstoffer, alltid vil finne avsetning for sine råstoffer. Hva er det som gjør oss så forblindet at vi tror vi kan straffe Russland og tvinge dem til lydighet?

EU og Biden-USA hører bare lyden av sin egen stemme.

De har innført et nytt jernteppe og det i en global tidsalder de selv har skapt og som er overtatt av det de kaller Det globale sør.

Hvor narsissistisk går det an å bli når man tror at man kan bruke den adgangen man fikk etter annen verdenskrig til å kontrollere det internasjonale systemet og gjør det til et våpen mot Russland? Kina og India vil aldri godta en slik egenrådig politikk.

Likevel driver USA og EU kurtisering av Kina for å overtale dem til å vende seg mot Russland. Hvilken planet befinner de seg på?

Vår utenriksminister sier nå at han er for at ordet «irreversibel» skal inn i sluttkommunikeet på toppmøtet i Washington. Espen Barth Eide er for palestinsk stat og mot jødisk kontroll over Vestbredden, men for at verden skal risikere tredje verdenskrig for å fordrive russerne fra Donbass. Israel er på samme side som Ukraina rettsmessig, men ikke i Barth Eides hode.

Etter at détente ble Vestens utstrakte hånd til Sovjetunionen ble stikkordet dialog. Vi skulle bygge broer.

Nå er broene revet og det har skjedd helt bevisst fra vår side.

Grensen stenges for russiske turister: – Dette er diskriminerende
Regjeringen strammer inn på grensen: Nå skal kun russiske borgere med helt spesielle behov få slippe inn i Norge. Russland reagerer med vantro. (NRK.no 23. mai)

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NRK at dette er en helt riktig avgjørelse, i tråd med den linjen Norge og samarbeidslandene har lagt seg på.

– Nå er det snart sommer, og vi ønsker ikke at russere skal kunne reise til Norge eller andre land i Schengen kun for å være turister eller hvis de ikke har et essensielt formål, sier Enger Mehl til NRK.

Justisministeren sier at asylretten fremdeles er gjeldende, men at å unnslippe mobilisering i utgangspunktet ikke er en asylgrunn.

Russere avfeies med en lettvinthet som får en til å lure på om det er Norges justisminister som snakker. Pandemien fikk myndighetene til å ta frem en side vi var uforberedt på. Nå er det humanitærretten som ikke gjelder russiske soldater. Ukrainere i våpenfør alder har det vært snakk om å tvangssende tilbake.

Krigen forandrer oss og vi oppfører oss allerede som om vi er i krig.

Den lille historien om to professorer ved Universitetet i Tromsø som var på kulturfestival i Arkhangelsk, sier mye.

Av en eller annen grunn vil ikke NTB angi deres navn. Da blir detaljene mindre påtrengende.

Men NRK.no har navnene. Det er snakk om Urban Wråkberg og Ivar Bjørklund. Bjørkund er professor emeritus. Bannbullen gjelder ikke ham og han er følgende frittalende.

  • Reisen, som gikk av stabelen fra 20. juni til 27. juni, gikk først til Arkhangelsk. Der deltok professorene på litteraturfestivalen «Hvite Juni».
  • Senere var turfølget med på arrangement gjennom den russiske foreningen Barents Dialog i regi av en tidligere russisk ansatt i Barentssekretariatet.
  • På begge arrangementene holdt Ivar Bjørklund foredrag, og sto oppført av arrangørene som representant for UIT – Norges arktiske universitet.

Bjørklund sier at bakgrunnen for reisen, var at han skulle besøke venner i Russland, men er likevel oppført av arrangørene som innleder på begge arrangementene, og representant for UiT – Norges arktiske universitet.

Da honorærkonsulen i Arkhangelsk så visumsøknaden, inviterte han Bjørklund til «Hvite Juni», forklarer professoren.

Slike møter ble i gamle dager kalt mellomfolkelig samarbeid. Det var grunntanken med samarbeidet på Nordkalotten. Nå har Norge utfordret ikke bare Russland, men også andre land som Kina.

Realpolitikken er borte

Til grunn for politikken var en erkjennelse av at geografisk naboskap er ikke noe man kan forandre, som Støre ofte sier. Derfor måtte det ligge realpolitikk til grunn. Siden vi snakker om en nabo med 6.000 atomvåpen må det også gjelde i krig.

Men ikke nå.

Etter Murens fall var det sivilsamfunnet man var opptatt av. Det hadde hatt magre kår under kommunismen.

Nå er det våre sivilsamfunn som er sterkt svekket. Folk tør ikke lenger si hva de mener. Rektor ved UiT refser professorene som dro til Russland uten å spørre.

UiT-professorer reiste til Russland: Universitetet beklager

To professorer tilknyttet Universitetet i Tromsø (UiT) var på reise i Arkhangelsk i Russland i slutten av juni.

Reisen skjedde til tross for at norske universiteter har brutt kontakten med russiske partnere etter Russlands angrepskrig mot Ukraina.

De reiste til Russland i forbindelse med White June Festival, som ble avholdt fra 21. juni til 30. juni. Det bekrefter prorektor ved UiT, Jan-Gunnar Winther, som sier at universitetet ser alvorlig på hendelsen.

– Vi anser det som et brudd på institusjonens regler, og ser alvorlig på det, og beklager det, sier prorektor Winther til Nordlys.

Winther, sier at han ble informert om reisen fredag 28. juni, i etterkant av oppholdet i Russland. Han forklarer at deres retningslinjer sier det er fullt lovlig for privatpersoner å reise til Russland og at norske myndigheter åpner for samarbeid mellom forskere, men:

– Vi anser denne deltakelsen som mer omfattende. Hvis de hadde spurt om råd eller tillatelse, hadde de fått et klart råd om å ikke reise, sier prorektoren.

Den ene professoren ønsker ikke å kommentere saken overfor Nordlys. Den andre understreker at han er emeritus, og at reisen var i privat regi.

Seminaret under festivalen, som den norske delegasjonen deltok på, er ifølge festivalens hjemmeside sponset av det russiske kulturdepartementet, melder NRK.

Her er det rektor for UiT som begynner å oppføre seg sovjetisk: De to professorene har reist uten å spørre! og universitetet ser alvorlig på saken. Det er lov å le.

Det blir absurd når man hører hva Bjørklund holdt foredrag om.

Bjørklund har vært medlem i Sannhets- og forsoningskommisjonen, og han har skrevet flere bøker om forholdene mellom folkegrupper på Nordkalotten.

Bakgrunnen for invitasjonen, var at konsulen kjente til hans arbeid, sier Bjørklund.

– Foredraget var om den sovjetiske opposisjonelle vitenskapsmannen Igor Diakonoff og hans bidrag kalt «Kirkenes-etikken» – en diskusjon av det gode og det onde. I Diakonoffs bidrag ligger det indirekte en meget sterk kritikk av dagens russiske militære engasjement.

Bjørklund så ikke noe problem med å snakke om dette på festivalen, og at det var flere andre utenlandske deltakere der.

– Den type arrangement var helt apolitisk og ufarlig.

Dette er den type utveksling som har pågått i årtier og har vært hyllet, finansiert og stimulert av myndighetene. Men nå har de blitt fiende av kulturutveksling.

Det er noe uhyggelig over det. Dette er en avhumanisering ikke bare av russerne, men også av oss selv. Nordmenn er ikke slik, men «noe» får oss til å oppføre oss som om det er vi som har gjeninnført Sovjetunionen.

Jernteppet har igjen senket seg og denne gang er det vi som har gjort det.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.