Tallet på ungdommer mellom 15 og 17 år som er mistenkt for å være involvert i drap, øker kraftig i Sverige. Dette bekrefter tall som svensk påtalemyndighet har utarbeidet for avisen Göteborgs-Posten (GP).
Jale Poljarevius har ikke sett noe lignende i løpet av sine 30 år som politimann. «Et eller annet sted kjenner du også på det, hvordan i helvete kunne det bli slik?»
Ei natt i oktober i fjor ble en mann skutt og drept i sitt hjem i Västberga sør i Stockholm. Dagen etter ble to kvinner skutt og drept i et hus i Tullinge i Botkyrka.
I juni ble en 17 år gammel gutt siktet for de tre drapene. Oppdragene skal ha vært bestilt av en 15-åring, som også ble siktet.
Dette er bare én av flere saker der meget unge mennesker er mistenkt for alvorlige lovbrudd. Mellom 2022 og 2023 har det vært en kraftig økning i antall strafferettslige mistanker om medvirkning til drap eller drap rettet mot tenåringer i alderen 15 til 17 år.
Politiet bekymret: Vold utført av barn øker sterkt over hele Norge
Jale Poljarevius, politimester og etterretningssjef i politiregion Mitt, er ikke overrasket over økningen. Også eksplosjoner, våpenlovbrudd og grov vold øker kraftig i Sverige.
Utviklingen eskalerte da den krypterte mobiltelefontjenesten Encrochat ble knekket av fransk politi for drøyt fire år siden.
Det ga beviser som førte til at mange svenske gjengledere ble arrestert. Dette gjorde at kriminelle nettverk måtte fylle vakuumet med nye aktører. «Det er litt som et fotballag som har hele førstelaget skadet. Da fyller man opp med juniorene».
Poljarevius har mange eksempler på hvordan unge mennesker trekkes inn i alvorlig kriminalitet av de brutale gjengene i Sverige.
«Dette handler om systematisk indoktrinering av unge individer til alvorlig organisert kriminalitet utført av ekstremt hensynsløse individer som vil gjøre alt de kan for å oppnå et enkelt mål», sier han og fortsetter: «Det handler ikke om narkotika, det handler ikke om makt. Det handler bare om penger, ingenting annet».
Sveriges justisminister innrømmer: «Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet»
Justisminister Gunnar Strömmer (M) sier at dette er «en svært alvorlig utvikling». Han mener at dagens system, der unge mennesker som begår alvorlige lovbrudd dømmes til maksimalt fire års forvaring, ikke fungerer lenger.
«Vi vet at tilbakefallsprosenten er over 90 prosent blant unge i gjengmiljøer som har blitt dømt til ungdomsfengsel, med andre ord har dagens system feilet», innrømmer han.
«Når vi nå snur på flisa, er det veldig viktig at det finnes fengselsstraffer og ungdomsfengsler som har helt andre forutsetninger for å jobbe med disse ungdommene for å hindre at de begår nye lovbrudd».
Justisminister Strömmer forteller til Göteborgs-Posten at regjeringen også må gjøre flere ting på en gang, og understreker at de nylig har lagt frem et forslag til ny sosialtjenestelov.
«Det handler ikke minst om at sosialtjenesten skal kunne opptre mye mer forebyggende og gripe inn på et tidligere tidspunkt, for å bryte en trend der barn og unge trekkes inn i alvorlig kriminalitet».