Konkursbølgen blant svenske selskaper fortsetter, og antallet konkurser har nådd rekordhøye nivåer i år, noe som har ført til at tusenvis av arbeidsplasser har gått tapt.

Dette ifølge kredittvurderingsbyrået Syna.

– Det er spesielt oppsiktsvekkende at selv store selskaper med milliardomsetning blir tvunget til å legge ned, sier Karl Stjerna, administrerende direktør i Syna.

I løpet av første halvår har 5475 selskaper måttet kaste inn håndkleet, en økning på 42 prosent sammenlignet med året før.

I juni økte antall konkurser med 11 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, med totalt 857 aksjeselskaper som gikk konkurs.

En medvirkende årsak til økningen i konkurser er at mange selskaper har hatt problemer med å tilbakebetale skatteinsentivene som ble gitt under pandemien.

I løpet av året har arbeidsmarkedet gradvis bremset opp, og antallet oppsigelser har økt. I juni gikk over 3.500 jobber tapt, og bygg- og anleggssektoren ble hardest rammet, skriver Fria Tider, som har lest rapporten til Syna.

De siste årene har vært svært utfordrende for mange svenske bedrifter, med pandemien, stigende renter, økte innkjøpspriser og en svekket kronekurs som årsaker til den sårbare situasjonen.

Situasjonen ligner på det som skjer her i Norge, med svak kronekurs, høy inflasjon, kraftig økning i strømprisen og tapte jobber. Også vi har opplevd at store selskaper som Agder Gruppen har gått konkurs.

Klimautslippene går ned, antallet konkurser går opp

Februar ble den verste konkursmåneden på 30 år i Sverige, og det er ennå ikke lett å se noe lys i tunellen.

Både Sverige og Norge har politikere som alltid klarer å finne noen milliarder til klimatiltak. Svenskene har høyere innvandring enn oss, men siden våre støtteordninger er langt høyere er kostnadene per skattebetaler trolig ikke så ulik.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.