Begge parter i Sudans borgerkrig bruker sult som våpen i krigen, fastslår FN-eksperter. De mener utenlandske regjeringer medvirker til krigsforbrytelsene.

Krigen har rast i over et år mellom regjeringshæren (SAF) under ledelse av Abdel Fattah al-Burhan og Rapid Support Forces (RSF).

RSF-militsen ledes av hærsjefens tidligere nestkommanderende, Mohamed Hamdan Dagalo.

Krigen mellom de to brøt ut i april 2023. Den antas å ha krevd titusenvis av menneskeliv og har ført til en av verdens verste humanitære kriser.

Over 9 millioner mennesker er drevet på flukt, og befolkningen står på randen av hungersnød. Over 25 millioner sivile mangler mat og har akutt behov for hjelp, advarer fire uavhengige menneskerettseksperter oppnevnt av FN.

Mangler sidestykke

– Både SAF og RSF bruker mat som et våpen og sulter ut sivile, sier ekspertene, blant dem en spesialrapportør for retten til mat.

En rapport fra Clingendael Institute advarte i mai om at rundt 2,5 millioner mennesker i Sudan risikerer å dø av sult innen utgangen av september. Befolkningen i regionene Darfur og Kordofan kan bli hardest rammet.

– Omfanget av sult og fordrivelse som vi ser i Sudan i dag, mangler sidestykke, sier ekspertene i en pressemelding onsdag.

De er utnevnt av FNs menneskerettighetsråd, men uttaler seg ikke på vegne av FN.

Verken regjeringshæren eller RSF-militsen har besvart nyhetsbyrået APs forsøk på å få en kommentar til saken.

By beleiret tross sikkerhetsrådsvedtak

De uavhengige FN-ekspertene fremhever den pågående beleiringen av El Fasher, den siste byen som fortsatt er i regjeringens hender i Darfur. Hundrevis av mennesker er drept her de siste ukene, og Leger Uten Grenser har rapportert om minst åtte angrep mot sykehus i byen.

FNs sikkerhetsråd krevde tidligere i juni at RSF umiddelbart avslutter beleiringen av El Fasher, som huser anslagsvis 1,8 millioner innbyggere og internflyktninger.

Det er også umulig å få inn nødhjelp, selv om mangelen på mat og vann beskrives som skrekkelig.

Hjelpearbeidere angripes

Ekspertene krever at begge parter slutter å blokkere, plyndre og utnytte nødhjelp.

Innsatsen for å håndtere krisen er ikke bare hemmet av omfattende krigshandlinger, men også av målrettede angrep på hjelpearbeidere, påpeker de.

– De målrettede angrepene på hjelpearbeidere og lokale frivillige har undergravd hjelpeoperasjoner og økt faren for at millioner kan sulte i hjel, heter det fra ekspertene.

Titalls aktivister og lokale frivillige er tatt til fange, truet og forfulgt de siste ukene.

– De risikerer liv og helse og jobber på tvers av stridslinjene, sier ekspertene.

Støtte fra flere land

Ekspertene framholder at «utenlandske regjeringer gir økonomisk og militær støtte til begge parter i konflikten».

– De medvirker til utsulting, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

En rekke utenlandske makter har støttet rivaliserende styrker i Sudan. Landet har blant annet utvist diplomater fra De forente arabiske emirater på grunn av beskyldninger om at de støtter RSF, mens Egypt, Tyrkia og Iran støtter regjeringshæren.

Ekspertene navngir ikke hvilke land de anklager for medvirkning til krigsforbrytelser. De ber partene i konflikten om å bli enige om en umiddelbar våpenhvile og starte inkluderende politiske forhandlinger.

Hastverk

De ber også verdenssamfunnet om å få fart på den humanitære innsatsen.

– Det er avgjørende at FN, internasjonale donorer og stater får fart på innsatsen for å lette lidelsene til millioner av sudanere som står overfor hungersnød, sier de.

FN advarte nylig om at over 750.000 mennesker i Sudan risikerer å bli rammet av katastrofal matmangel de neste månedene. Det betyr at faren for å sulte i hjel er overhengende.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også