Unormalt sterk strøm i elven Seinen tvinger arrangørene av Paris-OL til å droppe en planlagt prøve av åpningsseremonien. I tillegg skaper vannkvaliteten hodebry.
De olympiske arrangørene i den franske hovedstaden har planlagt en åpningsseremoni verden aldri har sett maken til. Elven Seinen blir arena for det spektakulære arrangementet.
Mandag skulle planene ha vært testet ut for å høste verdifull erfaring, men slik blir det ikke.
Lokale myndigheter og OL-arrangøren opplyser at helt uvanlig sterke strømninger i Seinen gjør det umulig å «trekke relevant lærdom» fra et eventuelt test-arrangement. Dermed velger man å utsette planene inntil videre.
Det er unormalt mye nedbør den siste tiden som er årsaken til at Seinen har vokst seg langt større og striere enn hva som er normalt på denne tiden av året.
Åpningsseremonien i Paris blir den første noen gang som skal holdes utenfor et stadion. Hver av de nasjonale delegasjonene skal sendes med båter i 6 kilometer ned elven før de går i land foran Eiffeltårnet.
Mange har pekt på og stilt spørsmål ved om sikkerheten er godt nok ivaretatt under en seremoni som er spredd over et så stort område. Frankrikes president Emmanuel Macron sa så sent som i april at åpningen kan bli flyttet.
– Hvis sikkerheten er truet, kan det bli aktuelt å flytte seremonien til Stade de France, sa han da.
Foreløpig tyder imidlertid alt på at OL-arrangøren holder på plan A.
Mer enn 160 båter skal benyttes for å frakte utøverne ned Seinen. Samtlige skulle også vært på vannet i mandagens planlagte øvelse.
Sterk strøm er samtidig ikke det eneste Seinen-problemet som volder lokale myndigheter og arrangører hodebry en drøy måned før startskuddet går for sommerlekene.
Fredag ble det kjent at ferske målinger viser at vannet i elven inneholder for høye verdier av blant annet E. coli-bakterier til at OL-konkurranser kunne ha blitt avholdt i dag.
Det franske nyhetsbyrået AFP skrev at konsentrasjonen av E. coli-bakterier var høyere enn de anbefalte grenseverdiene på fire ulike steder i elven praktisk talt gjennom hele forrige uke.
Seinen skal etter planen benyttes til havsvømming og triatlon under OL.
– Vi følger situasjonen nøye og holder oss oppdatert om situasjonen. Vi er trygge på at arrangørene og myndighetene håndterer denne utfordringen på best mulig måte, da det er betydelige interesser i å få gjennomført en god og trygg konkurranse, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB om situasjonen fredag.
– Utøverne bruker lite energi på dette, og det er jo en god egenskap for toppidrettsutøvere, la han til.
Ifølge AFP er det brukt omkring 1,4 milliarder euro, rundt 16 milliarder kroner, på å oppgradere kloakken og gjøre andre tiltak for å forbedre kvaliteten inn mot gigantarrangementet som venter.
(©NTB)