Kinesiske «undergrunnsbanker» blir anklaget for å hjelpe meksikanske narkotikakarteller. Dette melder BBC.
USA har anklaget et kinesisk «undergrunnsbanknettverk» for å ha hjulpet Mexicos mektige narkokartell Sinaloa med hvitvasking av penger og annen kriminalitet.
Det amerikanske Justisdepartementet har siktet 24 personer for lovbrudd som også omfatter distribusjon av narkotika. Politiet har beslaglagt rundt 5 millioner dollar i utbytte, pluss våpen og hundrevis av kilo kokain, metamfetamin og ecstasypiller.
Justisdepartementet fremhevet samarbeid med meksikanske og kinesiske politimyndigheter – et budskap som har fått gjenklang på kinesisk side.
USA anklager Sinaloakartellet for å bidra til en dødelig epidemi ved å oversvømme landet med fentanyl, et syntetisk opioid som er opptil 50 ganger sterkere enn heroin, og 75–100 ganger sterkere enn morfin.
Justisdepartementet fremhever en «konspirasjon» der mer enn 50 millioner dollar i narkotikainntekter ble flyttet mellom medlemmer av Sinaloa og kinesiske «pengebørser». Det hevdes at slike undergrunnsbørser brukes av Sinaloa-agenter til å flytte ulovlig ervervede kontanter fra USA til Mexico.
Disse kinesiske børsene tilbyr et «lett tilgjengelig marked» for amerikansk valuta. Noen kinesiske statsborgere ønsker uformelle alternativer til vanlige banktjenester, fordi myndighetene i Beijing setter et tak på hvor mye penger de kan ta med seg ut av Kina.
En uttalelse fra Beijing ser ut til å bekrefte et sjeldent tett samarbeid med USA i denne saken, og sa at myndighetene der hadde arrestert en person mistenkt for hvitvasking av penger.
USA har lenge anklaget Kina for selv å oversvømme landet med dødelige stoffer som fentanyl – en påstand som Kina benekter.
BBC skriver at bare i 2022 døde mer enn 70.000 amerikanere av overdoser av fentanyl. Washington sier at kinesiskproduserte opioider bidrar til den verste narkotikakrisen i USAs historie.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!