Peter Pellegrini ble lørdag tatt i ed som ny slovakisk president, på dagen en måned siden statsminister Robert Fico ble forsøkt drept. Pellegrini har samme oppfatning av krigen som Fico: De er skremt over at krigen er innen rekkevidde.
– For oss var krig bare et begrep fra historiebøkene – og plutselig er den her, innen synsvidde fra vår østlige grense, sa presidenten.
– Vi må hjelpe nabolandet med å oppnå en rettferdig fred, fortsatte Pellegrini uten å utdype.
Men for pro-krig.mediene er dette det samme som proputinisme. Både Fico og Pellegrini får sitt pass påskrevet.
Ukraina var en viktig del av valgkampen, og Pellegrini målbar en forsiktig tilnærming til spørsmålet om våpenleveranser til regjeringen i Kyiv. Her er presidenten på linje med Fico, som regnes som populistisk og relativt prorussisk sammenlignet med lederne i de fleste andre EU-land.
Snakket om fred i UkrainaI sin innsettelsestale lørdag la Pellegrini vekt på at mange mennesker i Slovakia er urolig over krigen i Ukraina.
Med en slik definisjon av putinisme vil nok mange oppfylle kravet.
Fico, som ble alvorlig skadet i et attentat 15. mai, stanset våpenleveransene til Ukraina etter at han ble statsminister og har protestert på et framtidig Nato-medlemskap for nabolandet.
Analytikere har spådd at Slovakias internasjonale isolasjon vil øke med Pellegrini som president og at den prorussiske retorikken vil bli trappet opp.
Å være skeptisk til krig kvalifiserer til å bli stemplet som putinist.
Men denne argumentasjonen gjør at EU-vennlige partier er ensbetydende med pro-krig. Det er ikke sikkert det er smart i det lange løp.
Slovakia har vært dypt splittet i en årrekke mellom EU-vennlige og mer nasjonalistiske krefter. Pellegrini lovet å jobbe for nasjonalt samhold i sin tale lørdag.
– Politikk skal ikke være splittende. Det skal ikke bli en drivkraft for negative og destruktive følelser, sa presidenten.
– Vi er én nasjon, ett samfunn, ett Slovakia, understreket han.
Presidentens rolle er i stor grad er seremoniell. Men han er øverstkommanderende for de væpnede styrkene, ratifiserer internasjonale avtaler og utnevner høyesterettsdommere.
Med ham som alliert kan det øke Ficos innflytelse over rettsvesenet og dermed styrke statsministerens posisjon, ifølge eksperter. (NTB)