Jens Stoltenberg avfeier å forhandle fra en underlegen posisjon. Han sier Putin må forstå at han ikke kan vinne, først da kan forhandlingene bli reelle. Men gitt av Zelenskyj fantaserer om seier kan det bli lenge til.
Hvis dette er rådene Stoltenberg gir den ukrainske presidenten, bør Zelenskyj finne en annen. Stoltenberg støtter opp under Zelenskyj som nekter å se kompromisset i øynene og kan komme til å høste nederlag.
Natos strategi er å backe Zelenskyj så ubetinget at Moskva forstår at Vesten ikke kommer til å svikte.
– Det som skjer i forhandlingsrommet, er uløselig knyttet til situasjonen på slagmarken. Nå tror Putin at han kan vinne bare ved å vente på at vi gir oss. Han må forstå at det er ikke tilfellet, sier Stoltenberg til NTB.
– Og det er først da at Moskva vil være villig til å sette seg ned og faktisk forhandle en løsning der Ukraina overlever som en selvstendig stat, slår han fast.
Tidligere Nato-ambassadør Kai Eide anlegger en pragmatisk tilnærming. Det samme gjør leder av Nansen-instituttet Iver B. Neumann. Man må ikke legge for stor vekt på hva partene sier.
– Det er urealistisk å forvente at noen skal gi avkall på sine utgangsposisjoner som en forutsetning for å møtes. Det ville være å kreve innrømmelser som betaling for å sette seg ned, skriver han i kronikken.
– Partene må sondere muligheten for forhandlinger selv om de har posisjoner som er diametralt forskjellige, mener Eide.
Det virker som om Stoltenberg har adoptert Kyivs posisjon og der i gården drømmer man fortsatt om seier ved hjelp av vestlige våpen. Det er et livsfarlig spill.
Den analysen er Stoltenberg uenig i. (Eide)
– Grunnleggende sett må det være Ukraina som avgjør hva som er akseptable vilkår for forhandlinger. Det er først når partene er overbevist om at de kommer til å oppnå mer rundt forhandlingsbordet enn på slagmarken, at de er villige til å forhandle en løsning, slår han fast.
Stoltenberg minner også om at det er inngått flere avtaler med Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Alle er blitt brutt.
– Så det må være slik at når denne krigen ender, så må man være trygg på at det nå faktisk er slutt, sier han.
Hvis Nato skal vente til Zelenskyj tror han kan oppnå mer rundt forhandlingslinbordet enn på slagmarken, kan krigen komme til å vare lenge. Det er nesten ufattelig at Stoltenberg kan si noe så dumt. Det høres ut som de tror at de kan tukte russerne bare de er utholdende nok.
Måten Zelenskyj avviser russerne på er ikke tillitsvekkende.
Fredag sa president Vladimir Putin at Russland vil gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire ukrainske regioner som Moskva gjør krav på.
Forslaget ble straks avvist av ukrainske myndigheter som «en fornærmelse mot sunn fornuft».
Å kalle forslag etter 2,5 års krig for en «fornærmelse» lover ikke godt. Ukraina er ikke i en posisjon hvor man har råd til slike karakteristikker av fienden.
Zelenskyj kommer trekkende med Hitler, neppe den smarteste sammenligningen.
– Dette er et ultimatum som ikke er annerledes enn tidligere budskap derfra. Han kommer ikke til å stanse. Det er det samme som Hitler pleide å gjøre. Det er derfor vi ikke kan stole på disse budskapene, sier president Volodymyr Zelenskyj til SkyTG24.
Den tiden er forbi hvor Zelenskyj kan flyte på retorikk.
Selv NTB skriver nå at krigen er en utmattelseskrig, underforstått som ingen av partene kan vinne. Det må et kompromiss til.
Stoltenberg mener forslaget med all tydelighet viser at Putins hensikt fortsatt er å kontrollere Ukraina.
– Dette er ikke et fredsforslag, men et forslag som vil føre til enda mer okkupasjon av ukrainsk jord, sier han.
– Nå har denne utmattelseskrigen snart vart i to og et halvt år. Hvor lenge kan den vare?
– Det er det ingen som vet, sier Stoltenberg.
Stoltenberg er heller ikke innstilt på kompromiss.
nbsp;
Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!