Kreftforeningen foreslår et «generasjonsforbud» mot kjøp av røyk, snus og e-sigaretter, slik at personer født i 2010 eller senere aldri skal kunne kjøpe disse produktene.
Forslaget kommer i anledning verdens tobakksfrie dag, fredag. En undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Kreftforeningen viser at tre av fem nordmenn støtter et slikt forbud.
– Det høres kanskje radikalt ut, men vi mener det er nødvendig for å beskytte fremtidens barn og unge, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross til TV 2.
Kreftforeningen anbefaler også økte priser og redusert tilgjengelighet for tobakksprodukter.
– Lykkes vi, vil færre få kreft, og flere vil leve lenger, sier Ross.
Kreftregisteret anslår at 400 personer i 2010-kullet vil få lungekreft hvis dagens tobakksbruk blant unge fortsetter.
En undersøkelse fra Respons Analyse viser at 21 prosent av unge mellom 16 og 24 år røyker, og 3 prosent gjør det daglig. Andelen som snuser daglig, har økt fra 10 til 18 prosent, og e-sigaretter blir stadig mer populære.
I 2022 vedtok New Zealand en lignende lov som Kreftforeningen ønsker seg, der personer født etter 2008 aldri skulle få kjøpe tobakk. Et regjeringsskifte førte til at loven ble opphevet før den trådte i kraft.
Astma- og allergiforbundet legger til at 6000 personer dør årlig på grunn av røyking. Blant unge voksne i alderen 16–24 har andelen som røyker «av og til» steget over tid, og i 2022 var andelen på sitt høyeste nivå siden 1973.
New Zealand vedtok i 2022 et forbud mot å kjøpe tobakk for alle som er født etter 2008, men snudde på vedtaket kort tid etterpå.
Astma- og allergiforbundet er veldig positive til et generasjonsforbud.
– Det er på høy tid at Norge setter seg tilbake i førersetet som det foregangslandet vi både har muligheten til og bør være innenfor folkehelse, sier Guro Birkeland, generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund.
Videre understreker de at det kan spare samfunnet for millioner av kroner.
– Å innføre tiltak som sørger for å få ned tobakksrøykingen og sikrer en tobakksfri generasjon vil ikke bare være et viktig forebyggende tiltak som sparer samfunnet for mange millioner kroner årlig, det vil også dempe presset på helsevesenet og sikre mange mennesker en bedre livskvalitet, sier Birkeland.
(©NTB)