Frankrikes president Emmanuel Macron hedrer den nylig avdøde franske krigs­veteran­en Leon Gautier den 7. juli 2023 på stranden i Ouistreham i Normandie, der de franske tropp­ene gikk i land på D-dagen den 6. juni 1944. Foto: Pascal Rossignol / Pool via AP / NTB.

Frankrikes regjering har invitert en representant for Russlands regjering, dog ikke president Vladimir Putin, til å delta under den årlige minne­markering­en for D-dagen på strendene i Normandie den 6. juni, 80 år etter de historiske begivenhetene.

Det var den 6. juni 1944 at allierte styrker gikk i land i Frankrike i den største sjøveis invasjonen noensinne, som skulle berede grunnen for de alliertes seier over nazistene på vestfronten i andre verdenskrig.

Til tross for at Russland hadde annektert Krim kort tid i forveien, hadde den franske president Francois Hollande invitert Putin til 70-årsmarkeringen i 2014 som en anerkjennelse av den høye prisen russerne hadde betalt for å beseire nazistene på østfronten, med over 20 millioner tapte menneskeliv. Den russiske presidenten deltok også ved 60-årsmarkeringen.

Denne gangen er Russland imidlertid part i en krig der vestmaktene støtter motparten, og det gjør et russisk nærvær noe kinkigere. Initiativet irriterer da også både USA og Storbritannia, melder Politico.

Det hvite hus er ikke fornøyd med invitasjonen, sier to tjenestemenn i administrasjonen til Politico. «Vi vil forholde oss til den franske regjeringen, som organiserer minne­markering­en i Normandie», sa en av tjeneste­menn­ene. «Men kanskje dette vil minne russerne på at de faktisk har kjempet mot virkelige nazister en gang, ikke innbilte nazister i Ukraina.»

En britisk regjerings­representant sa at Frankrikes handlinger – ikke bare invitasjonen til D-dagen, men også det å være vertskap for Kinas president Xi Jinping denne måneden og å sende en representant til Russlands president Vladimir Putins innsettelse – var «foruroligende».

De sa at president Emmanuel Macron ga inntrykk av å «se seg selv som hevet over striden, og at han til slutt kommer til å være en slags fredsmekler» i Ukraina, noe de kalte «fullstendig malplassert».

Frankrike lar seg ikke affisere av dette. Élysée-palasset kommenterer ikke engang saken, men overlater det til arrangøren:

Arrangøren av D-dagsminnet, Mission Libération, som ledes av Frankrikes tidligere ambassadør i Washington, Philippe Etienne, sa i forrige måned at russiske representanter ville bli invitert, selv om Putin var persona non grata under seremonien.

«I motsetning til Kreml driver ikke Frankrike med politisk historie­revisjonisme», sier Mission Libération i en uttalelse. «Historisk sett har Frankrike alltid invitert land hvis tropper har gått i land i Normandie. En invitasjon har tidligere blitt sendt til den russiske føderasjonen», heter det i uttalelsen.

Invitasjonen kan likevel virke paradoksal. Macron har flere ganger luftet tanken på å sende tropper til Ukraina.

«Invitasjonen til Russland er et budskap som ikke har blitt forstått» av de allierte nasjonene, sier en parlamentariker fra Macrons parti Renaissance. «Men det er ikke uforenlig; vi kan være veldig tøffe mot Putin, men også snakke med Putin», sier parlamentarikeren.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.