Detalj fra inngangs­parti­et til Ober­ver­waltungs­gericht Berlin-Branden­burg. Foto: Georg Slickers / cc by-sa 2.5 / Wiki­media Commons.

Tiltakene som Tysklands regjering hit­til har iver­ksatt for å beskytte klima­et, er ikke til­strekke­lige, og regjering­en må derfor revidere planene i klima­politikk­en, fast­slår den øverste for­valtnings­domstol­en i Berlin–Brandenburg.

Rettens kjennelse gir medhold til miljø­organisasjonen Deutsche Umwelthilfe (DUH), som hadde gått til søksmål mot den tyske regjeringen, melder Tagesschau.

Retten konkluderte med at de tiltakene som hittil er listet opp, ikke er tilstrekkelige til å nå klimamålene.

Programmet som ble vedtatt så sent som i oktober i fjor, oppfyller ikke fullt ut lovkravene […] til ulike sektorer om å redusere klimagassutslippene i årene 2024 til 2030.

Loven setter som mål å redusere disse utslippene med minst 65 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået. I fjor var det blitt oppnådd en reduksjon på rundt 46 prosent.

Det er ikke første gang Ober­ver­waltungs­gericht Berlin–Branden­burg har dømt i regjeringens disfavør etter et søksmål fra Deutsche Umwelthilfe. I november 2023 fastslo domstolen at regjeringen må utarbeide en kriseplan for klimatiltak i transport- og bygnings­sektoren.

Dommen som er falt nå, er pinlig for en regjering som har profilert seg så sterkt i klima­politikk­en, kommenterer Julie Kurz hos allmenn­kring­kaster­en ARD Berlin.

Regjeringen har anket den første dommen, og har også adgang til å anke den andre. I så fall blir det den føderale tyske for­valtnings­­domstolen som får siste ord.

Planen som regjeringen har utarbeidet for å oppfylle målene som er satt i loven om klimabeskyttelse, omfatter mange tiltak innen transport, energi, bygninger, industri og landbruk, opplyser Tagesschau. Retten anser det likevel som urealistisk at det er nok til å oppnå den vedtatte reduksjonen i klima­gass­utslipp­ene.

Flere observatører mener at klimamålene Tyskland har satt seg, simpelthen er umulige.

Ikke desto mindre er disse målene tysk lov, og domstolenes oppgave er å dømme etter lovene.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.