Tiltakene som Tysklands regjering hittil har iverksatt for å beskytte klimaet, er ikke tilstrekkelige, og regjeringen må derfor revidere planene i klimapolitikken, fastslår den øverste forvaltningsdomstolen i Berlin–Brandenburg.
Rettens kjennelse gir medhold til miljøorganisasjonen Deutsche Umwelthilfe (DUH), som hadde gått til søksmål mot den tyske regjeringen, melder Tagesschau.
Retten konkluderte med at de tiltakene som hittil er listet opp, ikke er tilstrekkelige til å nå klimamålene.
Programmet som ble vedtatt så sent som i oktober i fjor, oppfyller ikke fullt ut lovkravene […] til ulike sektorer om å redusere klimagassutslippene i årene 2024 til 2030.
Loven setter som mål å redusere disse utslippene med minst 65 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået. I fjor var det blitt oppnådd en reduksjon på rundt 46 prosent.
Det er ikke første gang Oberverwaltungsgericht Berlin–Brandenburg har dømt i regjeringens disfavør etter et søksmål fra Deutsche Umwelthilfe. I november 2023 fastslo domstolen at regjeringen må utarbeide en kriseplan for klimatiltak i transport- og bygningssektoren.
Dommen som er falt nå, er pinlig for en regjering som har profilert seg så sterkt i klimapolitikken, kommenterer Julie Kurz hos allmennkringkasteren ARD Berlin.
Regjeringen har anket den første dommen, og har også adgang til å anke den andre. I så fall blir det den føderale tyske forvaltningsdomstolen som får siste ord.
Planen som regjeringen har utarbeidet for å oppfylle målene som er satt i loven om klimabeskyttelse, omfatter mange tiltak innen transport, energi, bygninger, industri og landbruk, opplyser Tagesschau. Retten anser det likevel som urealistisk at det er nok til å oppnå den vedtatte reduksjonen i klimagassutslippene.
Flere observatører mener at klimamålene Tyskland har satt seg, simpelthen er umulige.
Ikke desto mindre er disse målene tysk lov, og domstolenes oppgave er å dømme etter lovene.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.