I 2023 hadde den nordlige halvkule utenfor tropene den varmeste sommeren på 2.000 år, ifølge en ny studie i Nature. 

På den nordlige halvkule lå temperaturen på landjorda mer enn to grader over målinger fra førindustriell tid, altså 1850-1900, ifølge studien i tidsskriftet Nature.

– Dette er en studie som faller inn i rekken av mange studier som viser at 2023 var et rekordvarmt år. Det er skremmende å se hvor varmt det har blitt, sier klimaforsker ved Cicero Senter for klimaforskning, Kjell Aas til forskning.no. 

I den nye studien har forskerne sammenlignet lange måleserier fra værstasjoner på den nordlige halvkule, og understreker at disse resultatene ikke er globale, men gjelder et begrenset område av jorden.

Mange hendelser kom sammen for å gjøre 2023 til et spesielt år i jordens klimasammenheng, forteller klimaforsker Aas.

Valgforsker: – Klimafornektelse er ikke et stort problem i Norge

Den største bidragsyteren til temperaturøkningen er utslippet av drivhusgasser og dermed global oppvarming, forteller han.

– 2023 gir oss en forsmak på et enkeltår med høy temperaturstigning, avslutter Aas.

I november og starten av desember 2023 var det svært kaldt mange steder i Norge. Mange steder i Norge, inkludert Nordland og Trøndelag, så ble kulderekorder slått i slutten av november måned.

Heller ikke elbussene i Oslo, som regelrett sluttet å virke på grunn av den ekstreme kulden, fikk med seg at 2023 var et rekordvarmt år.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.