En studie tyder på at det å spise for mye ultraprosessert mat (UPM) kan sende deg tidlig i graven.
Ferdigretter, brus og iskrem ser ut til å utgjøre den største faren for menneskers helse, skriver The Daily Mail.
Forskere ved Harvard University fulgte 115 000 friske voksne amerikanere i løpet av tre tiår.
Fire prosent flere dødsfall inntraff blant deltakerne som spiste rundt syv porsjoner søppelmat om dagen, sammenlignet med en gruppe som spiste halvparten så mye.
Selv om risikoen bare var liten, hevdet forskerteamet at funnene deres var et ekko av oppfordringene om å begrense visse typer utraprosessert mat.
Paraplybegrepet utraprosessert mat brukes om alt spiselig som er tilsatt fargestoffer, søtningsmidler og konserveringsmidler som forlenger holdbarheten.
Ferdigretter, iskrem og tomatketchup er noen av de mest kjente og kjære eksemplene på produkter som faller inn under begrepet, som i dag er synonymt med matvarer med liten næringsverdi.
De skiller seg fra bearbeidede matvarer, som er bearbeidet for å forlenge holdbarheten eller forbedre smaken, slik som spekemat, ost og ferskt brød.
Likevel mener kostholdseksperter at denne sveipende dommen feilaktig setter fingeren på «sunne» alternativer som fiskepinner og bakte bønner.
Den nye forskningsartikkelen føyer seg inn i rekken av stadig flere bevis som illustrerer helserisikoen ved UPM, som i flere tiår har vært utskjelt på grunn av de observerte forbindelsene mellom dem og kreft og demens.
I løpet av den 34 år lange oppfølgingsperioden registrerte forskerne 48 193 dødsfall, hvorav mer enn 13 000 skyldtes kreft og drøyt 11 000 ble tilskrevet hjerte- og karsykdommer.
Det ble imidlertid ikke observert noen spesifikk sammenheng mellom bruk av UPM og dødsfall som følge av kreft eller hjertesykdommer.
De fant heller ingen sammenheng mellom for tidlig død og krydder, sauser og salte snacks.
Selv når det gjaldt sukkerholdige drikker og ferdigretter, var risikoen mindre uttalt etter at forskerne hadde tatt hensyn til den generelle kostholdskvaliteten til deltakerne, som ble spurt om matvanene sine hvert fjerde år.
Forskerne skriver i British Medical Journal:
«Funnene gir støtte til å begrense inntaket av visse typer ultraprosessert mat av hensyn til helsen på lang sikt.»
Men eksperter kritiserer forskningen.
Sir David Spiegelhalter, professor emeritus i statistikk ved University of Cambridge, sa:
«Denne studien viser en svak sammenheng mellom inntak av ultraprosessert mat og generell dødelighet.»
Dr. Duane Mellor, kostholdsekspert og talsperson for British Dietetic Association, sier:
«Det er også påfallende at de som spiste mest ultraprosessert mat, hadde en tendens til å spise lite grønnsaker, frukt, belgfrukter og fullkorn.»
«Det er kanskje ikke så enkelt som at de som spiste mer ultraprosessert mat, har større sannsynlighet for å dø tidligere – det er godt mulig at disse matvarene fortrenger sunnere matvarer fra kostholdet.»
Han la til:
«Ikke alle grupper av ultrabearbeidede matvarer er forbundet med samme helserisiko, men sukker og kunstig søtet drikke og bearbeidet kjøtt er tydeligst forbundet med risiko for tidlig død.»
Professor Gunter Kuhnle, som er ekspert på ernæring og matvitenskap ved University of Reading, sa at det var «umulig å vite hvor pålitelige resultatene er» på grunn av hvordan studien ble utført.
Han sa:
«Resultatene bør derfor behandles med stor forsiktighet. Jeg tror ikke denne studien gir bevis for at man bør begrense visse matvarer bare på grunn av hvor mye de er bearbeidet. Folkehelsepolitikken bør baseres på bevis, og det finnes svært god dokumentasjon om helseeffektene av matvarer basert på deres sammensetning – noe som i stor grad bekreftes av denne studien. Derimot finnes det fortsatt så godt som ingen solide bevis for at ″ultraprosessering″ har noen spesifikk effekt på helsen.»
Storbritannia er verst i Europa når det gjelder inntak av UPM, som utgjør anslagsvis 57 prosent av det nasjonale kostholdet.
De antas å være en viktig årsak til fedme, som koster helsevesenet rundt 6,5 milliarder pund i året.
UPM inneholder ofte fargestoffer, emulgatorer, smakstilsetninger og andre tilsetningsstoffer, og de gjennomgår vanligvis flere industrielle prosesser som ifølge forskning bryter ned den fysiske strukturen i maten, noe som gjør at den absorberes raskt.
Dette øker blodsukkeret, reduserer metthetsfølelsen og skader mikrobiomet – samfunnet av «vennlige» bakterier som lever inni oss, og som vi er avhengige av for å ha god helse, mener forskerne.
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.