Tilpasning til EUs paneuropeiske betalingsmarked har kostet. Mer enn 100 ansatte sparkes etter at fusjonen mellom Vipps og danske MobilePay ga et underskudd på 1,09 milliarder kroner i fjor.

Tapet økte med 106 millioner sammenlignet med hva de to selskapene leverte hver for seg året før. Det er BankShift som skriver om saken.

Inntektene økte også med 31 prosent, tilsvarende 292 mill. kroner.

– Vi har vært gjennom et år med konsolidering der vi har bygget en ny plattform, samtidig som vi har driftet hver vår plattform i parallell. Det fører til veldig store kostnader, sier Vipps MobilePay-sjef Rune Garborg.

– Samtidig hadde vi en vekst på 31 prosent i transaksjonsinntekter og hele 36 prosent innen netthandel.

Sammenslåingen har kostet mye, regnskapet viser utgifter på 2,7 milliarder kroner.

Det er de vel 100 ansatte ved MobilePays kontor i Litauen som i første omgang må gå.

For Vipps’ del ble det i fjor for første gang gjort flere transaksjoner til bedrifter enn mellom privatpersoner, noe selskapet omtaler som en milepæl.

I løpet av året kommer etter planen Vipps-betaling ved hjelp av NFC, en nærfrekvens-teknologi som gjør at mobilen kan brukes omtrent som et betalingskort i kassen. Vippsing på tvers av landegrenser og egen app i Sverige er også underveis, skriver BankShift.

Som Document har skrevet om tidligere, er EU-kommisjonens digitale lommebok rett rundt hjørnet. Aktørene i fintech-markedet kappes derfor om å posisjonere seg før den internasjonale konkurransen hardner til.

– Dette og mye mer vil gjøre oss til en komplett nordisk lommebok som kan ta opp konkurransen med verdens største merkevarer, sier Garborg.

Det er blant annet EUs reviderte bank- og betalingsdirektiv PSD2 og den kommende EUDI-forordningen for digitale ID- og lommeboktjenester som fører til de store omveltningene i en tradisjonelt sett baktung bransje.

Ved å tvinge banksektoren til å åpne for fri konkurranse fra finans- og teknologiforetak, håper EU på en økt digitalisering de kan dra nytte av ved å tilegne seg økt overnasjonal kontroll over data og transaksjoner som tidligere ble holdt innenfor grensene i hvert enkelt land.

EUs elektroniske «slave-ID» er rett rundt hjørnet

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.