Den tyske maktelitens kampanje mot Alternative für Deutschland (AfD) før EU-valget, som tar sikte på å svekke partiet mest mulig innen juni, får nå også drahjelp fra kirkelig hold.
«Den som stemmer på AfD av overbevisning, kan ikke arbeide i diakonien», sier Rüdiger Schuch, presidenten for den tyske evangeliske kirkens velferdsorganisasjon Diakonie Deutschland.
Uttalelsen fra diakonilederen er gitt i et intervju med Funke Mediengruppe som også er omtalt i Der Spiegel.
Ifølge Schuch «kan ikke disse menneskene lenger regne seg som en del av kirken, fordi AfDs menneskefiendtlige verdensbilde strider mot det kristne menneskesynet», skriver det tyske nyhetsmagasinet.
Organisasjonspresidenten truer AfD-velgere i diakoniens rekker med arbeidsrettslige konsekvenser, «selv om vi må snakke sammen først».
Diakonie Deutschland er en av Tysklands største arbeidsgivere med mer enn 627.000 heltidsansatte. Schuch oppfordrer alle arbeidsgivere til å følge deres eksempel.
«De bør også gjøre det klart at det er viktig at man ikke styrker demokratiets fiender med sin stemme.» Demokratiet er ikke en selvfølge. Schuch legger til: «Alle bedrifter i Tyskland bør derfor revurdere sin posisjon og spørre seg selv om de gjør nok for å opprettholde et åpent samfunn.»
Yrkesforbudet fra Rüdiger Schuch har ikke gått upåaktet hen hos AfD. Beatrix von Storch, som representerer partiet i Forbundsdagen, har politianmeldt diakonilederen, skriver Berliner Zeitung.
I en video hun har publisert på X, sier hun at det er «så tydelig» at Schuch har begått en straffbar handling at påtalemyndigheten ikke har noe annet valg «enn å tiltale mannen».
Schuch høster også kritikk fra den prisbelønte journalisten og forfatteren Harald Martenstein. Hva ville Jesus ha sagt om dette? spør han i en kronikk i Die Welt. Det kristne budskapet handler jo om nestekjærlighet, minner han om.
Den kristne Gud er ikke nådeløs når det gjelder syndere. Det finnes en vei tilbake for alle. Det er ingenting som en angrende synder ikke kan få tilgivelse for til slutt. Hvorfor er det slik? Fordi denne Gud, ifølge den kristne læren, elsker mennesker, til tross for alle deres feil.
Jesus omga seg ofte og bevisst med nettopp dem som var foraktet av samfunnet på hans tid. Det var en del av hans program.
Jesus var derimot streng med selvgode mennesker, fortsetter han:
Han kunne også bli sint. For eksempel på folk som tjente penger på sin påståtte tro, kjøpmennene i tempelet, eller på skinnhellige godhetsforkjempere som så på seg selv som eliten og moralens voktere og så ned på andre – de ble kalt fariseere. Men Jesus var ikke politisk engasjert.
Etter å ha lest en stund i Bibelen er jeg sterkt i tvil om diakonien og den evangeliske kirken i Tyskland fortsatt er kristne organisasjoner, skriver Martenstein, som konkluderer at behandlingen av AfD-tilhengere er «menneskefiendtlig og dypt frastøtende».
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!