Vadim Skibitskyj. Stillbilde: Kyiv Post / YouTube.

Ukraina vil før eller senere bli nødt til å innlede samtaler med Russland for å få slutt på krigen, slik det gjøres i enhver krig – det sier nest­kommanderende i Ukrainas militære etter­retnings­tjeneste, general­major Vadim Skibitskyj, i et intervju med The Economist som ble offentlig­gjort torsdag.

Skibitskyj sier at Ukraina ikke har noen mulighet til å vinne krigen på slagmarken alene, og selv om Ukraina skulle klare å presse russerne tilbake, vil det etter general­majorens oppfatning ikke bety slutten på krigen, melder Reuters.

Slike kriger kan bare ende med traktater, sier han. Akkurat nå kjemper begge sider om å få «den mest gunstige posisjonen» i forkant av potensielle samtaler. Men meningsfylte forhandlinger kan tidligst begynne i andre halvdel av 2025, antar han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har mange ganger utelukket forhandlinger med Russland, men synes selv å være en smule på glid før et freds­toppmøte i Sveits i juni (der Russland ikke er med), så lenge Ukraina viser styrke:

I sin nattlige videotale torsdag beskrev Zelenskyj møtet i juni som «praktisk talt den første reelle sjansen til å begynne å gjenopprette en rettferdig fred».

«Alle våre posisjoner, på slagmarken, i diplomatiet og i informasjons­sfæren, må være like sterke nå», sa han. «Vår styrke, våre kapasiteter, våre våpen, vårt samhold med partnere – alt dette må fungere sammen. Og det vil fungere.»

I mellomtiden ser Skibitskyj pessimistisk på krigs­utsiktene i det korte løp. Til The Economist sier den ukrainske etter­retnings­­toppen at situasjonen på slagmarken er «mer prekær enn noen gang» siden krigsutbruddet, og i ferd med å bli verre, skriver Politico.

Generalmajoren tror at Russland vil fullføre okkupasjonen av de to nordligste av de fire annekterte oblastene (regionene), Donetsk og Luhansk – som tilsammen utgjør området kalt Donbas.

Snart kan den strategiske byen Tsjasiv Jar i Donetsk havne under russisk kontroll, frykter Skibitskyj.

«Det er sannsynligvis et spørsmål om tid før byen faller på samme måte som Avdijivka, som russerne bombet i filler i februar», sier Skibitskyj. «Ikke i dag eller i morgen, selvfølgelig, men alt avhengig av våre reserver og forsyninger.»

Ukrainerne mangler våpen, mens russerne er bedre organisert enn før, sier han:

«Problemet vårt er veldig enkelt: Vi har ingen våpen. De har alltid visst at april og mai ville bli en vanskelig tid for oss,» sier Skibitskyj.

Ifølge Skibitskyj er ikke Russlands hær like kaotisk som den var i 2022, nå opererer Kremls styrker som «ett organ, med en klar plan og under én kommando».

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.