Sirkuset rundt tidligere helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fortsetter. Den skandaliserte politikeren påklager nå vedtaket om å annullere masteroppgaven hennes, som langt på vei bestod av plagiat, til Felles klagenemnd.
Kjerkol har i denne runden overlatt kommunikasjonen mot offentligheten til sin advokat Marianne Klausen, melder NTB.
Etter Klausens oppfatning var vurderingen som ikke oppdaget det massive plagiatet, «forsvarlig»:
– Sensorene foretok en forsvarlig vurdering i 2021 og har ikke gått utenfor de rettslige rammene de har som fagpersoner, skriver Kjerkols advokat.
– Sensurvedtaket de fattet, er derfor gyldig, og masteroppgaven skulle ikke vært annullert, skriver hun videre.
Advokaten går formalistisk til verks i forsøket på å forsvare Kjerkols sak:
Et sentralt element i klagesaken er å få avklart om et universitet kan annullere en masteroppgave uten at det har kommet nye opplysninger i saken. Om loven tolkes slik, vil universiteter kunne ombestemme seg og gå mot tidligere sensors faglige vurderinger, fortsetter Klausen.
Hun konstruerer i den forbindelse et argument om en presedens som kan få urettferdige konsekvenser:
– Det gir dem en omgjøringsadgang ingen andre forvaltningsorgan har. Dette vil også innebære et rettssikkerhetsproblem for alle som har mottatt en sensur på universitets- og høyskolenivå, skriver hun.
Kjerkols advokats bebreidelser går i flere retninger, bare ikke mot klienten:
Hun skriver at det er forståelig at saken har fått stor oppmerksomhet i mediene.
– Det har likevel vært en belastning for mine klienter at Nord universitet ikke har ivaretatt deres grunnleggende rettigheter ved at taushetsbelagt informasjon har blitt gjort kjent i offentligheten. Dette har også bidratt til at saken har blitt fremstilt unyansert i mediene, skriver hun.
I løpet av sakens gang har også graden av plagiat i masteroppgaven blitt nyansert. En tidlig plagiatkontroll tydet på at 19 prosent av teksten var kopiert, mens den siste viste 43 prosent.
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!