Det kommer meldinger man må ta med en stor klype salt. Som at «USA anklager Russland for å ha brutt det internasjonale forbudet mot bruk av kjemiske våpen i sin krigføring i Ukraina, melder Reuters.»
Man leser at «Russland tatt i bruk stridsgassen klorpikrin, som gjør at man kveles, og også kjemikalier for opprørskontroll som «krigsmetoder» i Ukraina.»
– Bruken av slike kjemikalier er ikke isolerte hendelser og drives trolig av russiske styrkers ønske om å fordrive ukrainske styrker fra befestede stillinger og oppnå taktiske framskritt på slagmarken, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.
Klorpikrin er av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) oppført som en forbudt kvelningsgass. Tyske styrker brukte gassen mot de allierte under første verdenskrig, den gang en av verdens første bruk av kjemiske våpen.
Det høres alvorlig ut. Men så går meldingen over til å snakke om tåregass som et kjemisk stridsmiddel. Tåregass?
500 skal være rammetTidligere i måneden hevdet det ukrainske forsvaret overfor Reuters at Russland har trappet opp sin ulovlige bruk av såkalte opprørskontrollmidler. I tillegg til klorpikrin har russiske styrker tatt i bruk tåregassgranater, ifølge Ukraina.
Minst 500 ukrainske soldater skal ha fått behandling etter å ha blitt eksponert for giftige stoffer, og en døde etter å ha blitt kvelt av tåregass, ifølge ukrainerne.
Mens demonstranter som blir utsatt for tåregass, kan forlate stedet og bryte opp, blir soldater som sitter fast i skyttergraver uten gassmasker, tvunget til å enten flykte mens de kan bli beskutt av fienden eller risikere å bli kvalt.
USA hevder at Russlands gassbruk er «tatt ut av samme lærebok som forgiftningsoperasjonene» mot opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som døde i 2024, og mot dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren hans i 2018. De to ble forgiftet med nervegiften Novitsjok. Russland nekter for å ha noe å gjøre med noen av sakene.
At tåregass og novitsjok hører til samme lærebok høres ikke overbevisende ut.
OPCW er opprettet for å implementere og overvåke etterlevelsen av Kjemivåpenkonvensjonen (CWC) fra 1993.
CWC forbyr produksjon og bruk av kjemiske våpen og krever at de 193 landene som har ratifisert den, blant dem Russland og USA, må ødelegge sine lagre av forbudte kjemikalier.
Russland og Ukraina har i OPCW-møter anklaget hverandre for å bryte konvensjonen, men organisasjonen sier den ikke formelt er blitt bedt om å åpne en etterforskning av mulig bruk av forbudte kjemikalier i Ukraina.
Kjemiske våpen er alvorlig. En slik anklage må underbygges med konkrete data: Hvor og når? Dette virker luftig og blander sammen likt og ulikt. Ikke minst Putins bruk av polonium 210 tilsier at man ikke bruker dette som et propagandatrick.