Universitetet i Oslos koordineringsgruppe for likestilling, inkludering og mangfold består av 16 personer. 14 av disse er kvinner. Skjevfordelingen skaper reaksjoner.
– Vi er smertelig klar over akkurat den problemstillingen, og vi vil ta opp dette både i gruppen og med dekanene, sier prorektor Åse Gornitzka ved Universitetet i Oslo (UiO) til Khrono.
Hun leder en «koordineringsgruppe for likestilling, inkludering og mangfold» ved universitetet. Men det såkalte mangfoldet er ikke-eksisterende i gruppen, som skal ha en rådgivende funksjon og «bidra til å utforme universitetets overordnende politikk og anbefale tiltak innenfor likestilling, inkludering og mangfold».
Biologiprofessor Kristian Gundersen ved UiO reagerer.
– Vi er opptatt av kjønnsbalanse i alle andre sammenhenger, så da blir det merkelig å ikke ha det i et forum som dette. Særlig fordi likestillingsproblemet i akademia er snudd. Det er jo menn som kommer til kort, faller fra studier og ikke får gode nok karakterer, sier han.
Gundersen frykter at dette vil ende i «gammelfeminisme». Kun ett av medlemmene er under 50 år gammel.
Gornitzka sier medlemmene er oppnevnt av fakultetene og enhetene, og kjønnssammensetningen er summen av dette.
– Så lokalt på enhetene er det nesten bare kvinner som har ansvar for likestilling og mangfold?
– Ja, det er jo nettopp dette vi må se nøye på og diskutere for å få en mer balansert sammensetning.
Dekan Ragnhild Hennum ved Det juridiske fakultet, og leder for den nasjonale Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning, sitter i gruppen. Hun synes det er greit at gruppa totalt mangler kjønnsbalanse, og består av nesten 90 prosent kvinner.
– Det jeg synes er greit, er at det sitter folk i gruppa som har ansvar, blant annet meg og andre dekaner.
Det blir neppe noe særlig mangfold når det gjelder politiske retningslinjer heller. 60 prosent av forskere innen humanistiske fag, og 54 prosent av forskere innen samfunnsvitenskap stemte Rødt, SV eller MDG ved stortingsvalget i 2017, ifølge Aftenposten.
Blodrødt miljø: Norsk samfunnsforskning er sterkt venstrevridd
Ytringsfrihet og åpenhet vil trolig heller ikke fremmes i stor grad, ifølge funn fra Institutt for samfunnsforskning, publisert i 2021.. 46 prosent av forskere vil være «svært/ganske uvillig» til å formidle eventuelle funn «som kan oppfattes som krenkende» i nyhetsmedia
En slik skjevfordeling av kjønn ville neppe blitt akseptert hvis 14 av medlemmene var menn, skriver en person i kommentarfeltet.
– Ja, dette klang urovekkende likt med «men hvis det er flest menn som har ledererfaring sier det seg selv at styret vårt blir bare menn, det er jo helt naturlig…»
Gundersen har lest mandatet om formål og ansvar. Han beskriver det som et supperåd.
– Jeg har sjelden hørt så mye nytale på en gang. Dette høres ut som et supperåd.
Organet har ingen besluttende myndighet. Og 14 av 16 er som nevnt kvinner.
– Det kan ikke gå bra, altså. Det står jo ikke noe der om at dette handler om feminisme, men jeg her helt sikker på at det kommer til å ende opp som det.
– Og jeg tviler på at et utvalg, som er slik sammensatt, vil kunne adressere de likestillingsproblemene vi har i akademia i dag, som først og fremst handler om gutter.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.