Norske borgere må være bevisst på risikoen for sivil uro og ekstrem varme når de booker sommerferien sin, oppfordrer UD.
– Norske borgere må ta verdenssituasjonen inn over seg, som risiko for sivil uro og ekstrem varme, sier Kristin Traavik, som leder UDs operative senter, som er den første offentlige etaten nordmenn kommer i kontakt med dersom de er i utlandet og trenger hjelp.
– Vi ønsker ikke å fraråde noen å reise. De aller fleste reiser går bra, men med noen ganske enkle forberedelser kan det gå mye bedre, sier Traavik til VG.
Marie-Anne Zachrisson er leder for reiseselskapet Ving. Hun sier at juli fremdeles er den mest populære feriemåneden, men at stadig flere velger å utsette reisen til den verste varmen er over.
– September ser ut til å bli en veldig populær måned. Det er naturkatastrofer hvert eneste år, men det er flere som er bevisst på varmen, sier Zachrisson.
Slik forsøker Dagbladet å skremme deg med «ekstremvarme» i Spania
Hilde Øverby i forsikringsselskapet If trekker frem at varmen kan gi større utfordringer for noen grupper.
– Særlig de med små barn eller de som har underliggende sykdommer bør tenke seg litt ekstra om, sier Øverby.
Europa er i tillegg det kontinentet som varmes raskest opp, ifølge nye tall fra EU.
– Vi må ta dette, nok en gang, som et forvarsel på den verdenen vi er på vei inn i. Den består av mer ekstremt vær, og det er ingen vei tilbake, sa forsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt om de tallene.
Meteorologene understreker at de ikke vet om det blir ekstremvarme i år, men at de tror det.