Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
Representanter fra arabiske og vestlige land, blant dem utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), er samlet i Riyadh for å diskutere en fredsplan for Midtøsten.
En rekke land er til stede i Riyadh i Saudi-Arabia for å snakke om hvordan det kan bidras til fred i Midtøsten.
I utgangspunktet vil de fleste mene det er en god ide.
Men i praksis handler dette møtet dessverre mest om hvordan andre land kan presse Israel til å gå med på en avtale som lar palestinerne få fortsette som før, nemlig med stadig ny aggresjon mot Israel og jødene.
Israel perspektiv later til å være temmelig fraværende på møtet.
Ikke overraskende står Norge, med utenriksminister Espen Barth Eide, forrest på scenen i en slik ensidig forestilling.
Norge er til og med blant initiativtakerne til det hele.
Møtet blir ifølge NTB holdt søndag kveld, på sidelinjen til et regionalt møte i World Economic Forum (WEF), og det finner sted på invitasjon fra Norge og Saudi-Arabia.
Norge har med andre ord ikke lært av sine tidligere fiaskoer som «megler» i Midtøsten og andre steder, men insisterer fortsatt på å «spille en ledende rolle» i Midtøsten. Regningen havner hos norske skattebetalere, igjen og igjen.
Utenriksminister Eide forsøker å fremstille seg selv som en av verdens ledende statsmenn:
– Det nærmeste vi har en helhetlig fredsplan er det arabiske land nå jobber med. Det er viktig at vi støtter opp om det. Det er rett og slett bedre med én plan enn ingen plan, sier Eide til NTB.
– Anerkjennelse av en palestinsk stat er ikke et mål i seg selv, men et virkemiddel vi kan bruke én gang. Når et land som Norge bruker det må vi vite at det kan ha effekt, forklarer han, og later som om han personlig nå har verdens skjebne i sine hender.
Ikke «Hamas-stat»
Blant deltakerne i Riyadh er også USAs utenriksminister Antony Blinken og Palestinas president Mahmoud Abbas.
Agendaen dreier seg forutsigbart nok om hvordan palestinernes ve og vel kan ivaretas, noe som gjerne betyr nye planer for vestlige (ikke minst norske) milliardoverføringer til de gjennomkorrupte politikerne og organisasjonene i området.
– Vi skal snakke om hva som må skje på palestinsk side for å forberede en palestinsk stat, og hvordan styrke den palestinske selvstyremyndigheten slik at de også kan styre i Gaza etter en våpenhvile, sier Eide.
– Vi vil jo ikke ha en «Hamas-stat», men én palestinsk stat som politisk sett henger sammen, som springer ut av de palestinske selvstyremyndighetene, sier han.
Eide tror palestinerne bryr seg om hva han sier og mener. Men for dem er han først og fremst et vandrende sjekkhefte.
Så lenge Norge sender slike representanter som Eide til Midtøsten, blir dessverre hele det norske folk der oppfattet som lettlurte nolduser som blåøyd støtter palestinerne i ett og alt.
Ikke minst ser Israel på Norge og nordmenn med stadig mer kritisk blikk.
Våpenhvile er målet
– Det jobbes med å få på plass en våpenhvile. Det er det som er målet på kort sikt. Samtidig er det avgjørende viktig å tenke på hva som bør skje på litt lengre sikt, og hvordan vi kan komme videre i arbeidet for en palestinsk stat, sier Eide.
Han trekker frem den gode, gamle illusjonen om «tostatsløsningen», den Norge allerede har brent av milliarder på å holde i live gjennom flere tiår.
– For det er bare en tostatsløsning som er en virkelig løsning på dette. Uten noen idé om hvor man skal videre, kan også enighet om en våpenhvile bli vanskelig, mener Eide.
Skylder på Israel
Utenriksminister Eide retter som vanlig sin kritiske pekefinger mot Israel, og da spesielt den nåværende statsministeren der.
Han angriper Israel for ikke å være rede til å gi terroristene sin egen stat.
– Selv om den sittende israelske regjeringen ikke er der nå, så er et nesten helt samlet verdenssamfunn for øvrig svært tydelige på at vi trenger en tostatsløsning, sier Eide.
Eide har her ingen kritiske bemerkninger til palestinernes fremferd, og synes heller ikke å være spesielt opptatt av de israelske gislenes skjebne.
Det er rett og slett svært vanskelig å se for seg en arabisk plan som vil være i nærheten av noe Israel kan akseptere. Dermed er hele denne konferansen i Saudi-Arabia bortkastet.
Men for Eide er det uansett en anledning til å bruse med fjørene på en internasjonal arena.
Bestill fra Document i dag:
Husk å støtte Document: