Når NTB skal skrive om demonstrasjoner som lammer undervisning og trafikk og truende oppførsel overfor jødiske studerende, anlegges en forståelsesfull tone. Det er politiet som angriper fredelige demonstranter.

Dette er samme mønster som da BLM og Antifa gikk amok sommeren 2020.

Krigen i Gaza skaper stor uro og splittelse ved USAs universiteter, der politiaksjoner mot propalestinske demonstranter har ført til enda hardere fronter.

I forrige uke etablerte flere hundre studenter en protestleir ved Columbia University i New York City i solidaritet med palestinerne på Gazastripen. Kravet er at universitetet skal fordømme Israels krigføring og kutte investeringer i selskaper som selger våpen til Israel.

Videoopptak viser et politi som er svært tilbakeholden overfor demonstrantene som på sin side er aggressive.

Det er visst ikke mulig å etablere om demonstrantene har ropt antisemittiske slagord. Det er «anklager» i NTBs artikkel.

Men demonstrantene blir samtidig anklaget for å rope antisemittiske slagord, noe som forrige torsdag førte til at over 100 studenter ble pågrepet i en stor politiaksjon. Det har imidlertid ikke roet gemyttene. Tvert imot. Aksjonene har spredt seg til flere universiteter, blant annet til Yale University i Connecticut og New York University.

Også her har universitetsledelsen bedt politiet om hjelp, og mandag ble titalls studenter arrestert da politiet rykket inn på universitetsområdene for å få demonstrantene til å fjerne seg.

Aksjonene begrunnes med at demonstrantene har ropt antisemittiske slagord, og at jødiske studenter og ansatte føler seg utrygge.

De «føler» seg utrygge. Det er en følelse og det kan hende den ikke stemmer. Det er jo «anklager». Kanskje de er overspente?

Da passer det å legge inn at det også finnes jødiske studenter blant aktivistene, hvilket gjør anklagene om antisemittisme enda svakere.

Også jødiske demonstranter

Ifølge demonstrantene deltar imidlertid også jødiske studenter i de propalestinske aksjonene.

– Antisemittisme er aldri ok. Det er absolutt ikke hva vi står for, og det er derfor det er så mange jødiske kamerater sammen med oss her i dag, sier jusstudent Byul Yoon til nyhetsbyrået AP.

En lærer mener at politiinngripen ikke hjelper. Det er som 60-tallet om igjen.

Joseph Howley, førsteamanuensis i klassiske språk ved Columbia, er imidlertid kritisk til at universitet har bedt politiet rykke inn. Han mener det virker mot sin hensikt og har ført til at mer radikale elementer har sluttet seg til protestene.

– Man kan ikke bli kvitt fordommer og uenighet ved å disiplinere eller straffe, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Hvilke metoder eller behandling vil han anbefale?

– Vi ønsker ikke antisemittisme eller islamofobi. Vi er her for å støtte alles frigjøring, sier Mimi Elias.

Men det er ingen make love not peace på disse demonstrasjonene. Det er tvert imot en agressiv militant tone. Fox News har hatt en kvinnelig ung reporter på Columbia. Hver gang hun har forsøkt å intervjue noen har maskerte vakter stilt seg foran og hindret andre å si noe.

Kun en enkelt jødisk 19-åring slipper til med å si hvordan det er å være jødisk på campus i New York:

Nicholas Baum, en 19 år gammel jødisk student, mener imidlertid at demonstrantene må fjernes. Han anklager deltakerne for å ha ropt slagord om at Hamas må sprenge Tel Aviv og Israel i luften.

– Jøder er redde på Columbia. Det er så enkelt som det, sier han.

NTB kaller det «debatt» det som har brutt ut på campus over hele Amerika. Det er en grov misvisende betegnelse når jøder har måtte søke tilflukt eller ikke tør vise seg.

Kan det være fordi norske medier har blitt åpenlyst propalestinske at man ikke klarer å gi en sannferdig fremstilling av jødehat på amerikanske campuser?

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.