Den anerkjente tankesmien «Institute for the Study of War (ISW)», som daglig publiserer oppdateringer, kart og militære og politiske analyser – gratis og lett tilgjengelig – er brukt som kilde i nesten 3000 saker i norske medier siden 2022.

Det som imidlertid ikke kommer frem, er tankesmiens nære bånd til amerikansk våpenindustri, skriver Klassekampen.

Sigurd Allern skrev om saken i en kronikk i Klassekampen tidligere i april.

– Det er å bedra norske lesere når man ikke opplyser hvem som i realiteten er kilden og hvilke interesser ISW representerer, sier Allern, som er professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo.

Han får nå støtte av professor i militær strategi ved Forsvarets høgskole Tormod Heier.

– Det er helt nødvendig å ­informere om hvilke bindinger ISW har, sier han.

Heier understreker at bindingene ikke betyr at stoff fra ISW er feil.

– Analysene er sjelden oppsiktsvekkende. To år inn i krigen har det vært få ganger jeg opplever at det skurrer. Men de har så stor betydning for meningsdannelsen. Både journalister og forskere må ta et breiere samfunnsansvar for å opplyse hvem informasjonen kommer fra, sier militæreksperten.

Selv er Heier opptatt av å hente informasjon fra flere steder. Han oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Ingen har fasiten på krigens gang. Ofte koker det ned til en større eller mindre grad av subjektive vurderinger, sier Heier.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.