Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) sier hun tar advarslene om Tiktok og mulig kinesisk spionasje  på alvor, men vil ikke forby appen.

Den populære, men også omstridte appen Tiktok har blitt et politisk tema også her i landet.

Appen er utviklet i Kina, og brukes nå over hele verden. Den eies av det kinesiske selskapet Bytedance.

I påsken advarte PST mot bruk av Tiktok, fordi de mener kinesiske myndigheter kan få tilgang til store mengder data via denne appen. Det kan også gjelde sensitive og personlige opplysninger.

I Kina er det en svært flytende og utydelig grense mellom store selskaper og landets mektige sikkerhetspoliti og massive etterretningsorganisasjoner.

Moderne teknologi i alle varianter brukes i økende grad som et redskap av regimet til å ha kontroll over landets innbyggere, døgnet rundt.

Tiktok-appen og mulige trusler i den forbindelse har vært et tema også i en rekke andre land, man er redd denne appen representerer en lang arm for det kinesiske regimet inn i andre land.

I USA ser det ut til å gå mot et forbud mot appen.

Dersom Tiktok gjennom et forbud mister hele det amerikanske markedet, vil mye av grunnlaget for kulturen omkring appen forsvinne. Svært mye av innholdet lages av brukere i nettopp USA.

Tung sier advarselen om mulig misbruk her i Norge blir tatt på alvor.

NTB melder om saken.

– Jeg er skeptisk til å forby. Vår mening er at vi ikke kan trygge Norge ved å forby enkeltapper. Vi skal ikke kneble og forby, men vi skal regulere og styre, og slå hardt ned på det som er ulovligheter, manipulativ design og brudd på personvern, som er en del av de utfordringene som Tiktok har brakt med seg, sier Tung til Dagens Næringsliv.

Ifølge ministeren vil det være nokså uproblematisk å ha kontroll med denne appen her i landet:

– Det er en del av det å ha en god digital motstandskraft. Og det er jo den vurderingen regjeringen har lagt i grunn også, når vi ikke har Tiktok på tjenestelefonene våre, sier hun til avisen.

Enkelte vil mene at hennes vurderinger er uttrykk for en viss naivitet.

Andre vil kritisere regjeringen for at vi her har nok en sak der man skal «følge nøye med», uten at det i praksis vil bli gjort så mye fra eller til.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.