Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er tilfreds med resultatene. Foto: Javad Parsa / NTB
I alt 5333 personer tok statsborgerprøven i Norge i fjor, hvorav hele 91,3 prosent besto. Prøven er et viktig steg på veien mot norsk statsborgerskap.
For å få norsk statsborgerskap kreves det at man består en prøve.
Men denne prøven virker å være relativt enkel, og målet ser ikke ut til å være at den skal fungere som et trangt nåløye.
Antallet som består statsborgerprøven er jevnt høy over hele landet. Resultatene er imidlertid best i Oslo og Vestland, der henholdsvis 93,9 og 93 prosent består prøven.
Fra myndighetenes side er det stor tilfredshet over at så mange klarer prøven, melder NTB:
– Jeg er glad for at over ni av ti klarer statsborgerprøven, og det er bare å gratulere, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.
Statsborgerprøven ble etablert i 2017, og siden den gang har det vært en økning i andelen som består.
– Det er en positiv trend som viser at de har opparbeidet seg ferdigheter i norsk og kunnskap om det norske samfunnet, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Statsborgerprøven er en kunnskapsprøve med utgangspunkt i Lærerplan for opplæring i samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Prøven inneholder 32 poenggivende spørsmål, der deltakerne må svare rett på minst 24 for å bestå.
Spørsmålene er såkalt multiple choice, der man velger mellom tre svaralternativer.
Det er laget en egen eksempelprøve der det ligger spørsmål som viser hva dette kan handle om. (Ta gjerne prøven i linken, og sjekk selv om du består).
Spørsmålene er gjennomgående enkle, og man vil intuitivt forstå hva som er rett svar på de fleste, uten å ha tilegnet seg særlig med kunnskaper.
Noen av de 32 spørsmålene her krever imidlertid en viss grunnleggende innsikt i norske forhold, så det er også mulig å stryke, om man ikke har lært seg noe om dette landet.
Et av spørsmålene i eksempelprøven lyder:
Hva har NAV ansvar for?
-Skoler og barnehager
-Trygd og sosialhjelp
-Veier og tunneler
Et annet lyder:
Er omskjæring av jenter lov i Norge?
-Ja, det er lov
-Nei, det er forbudt
-Ja, hvis foreldrene vil det
Hvis du skal søke på norsk statsborgerskap og er mellom 18 og 67 år, må du bestå statsborgerprøven eller prøven i samfunnskunnskap på norsk.
Stryker man på prøven, kan man prøve igjen etter ett år.
Bestill fra Document i dag:
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!
Husk å støtte Document: