Riksmeklerne Mats Wilhelm Ruland og Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: Javad Parsa / NTB
– Det er lite sannsynlig at det blir en løsning i meklingen i frontfaget før fristen ved midnatt lørdag kveld, sier riksmekler Mats W. Ruland til DN.
Denne våren kan bli preget av konflikter og streiker i arbeidslivet, til tross for at dette er noe av det siste samfunnet nå trenger.
Se også tidligere artikkel under.
Avstanden mellom partene i det pågående lønnsoppgjøret er stor.
Fra arbeidstakerorganisasjonene har det lenge vært en temmelig uforsonlig og hard tone knyttet til de kravene som stilles. Det har vært fremmet argumenter knyttet til økende forskjeller, akterutseilte grupper, sterkt økende levekostnader, høye lederlønninger osv.
Samtidig påpeker arbeidsgiversiden at mange virksomheter sliter tungt, både med kostnadsvekst og med internasjonal konkurransesituasjon. Det er derfor temmelig begrenset spillerom for å påføre bedriftene økende lønnskostnader.
Forhandlingene mellom partene brøt raskt sammen, og riksmeklere kom på banen. Men heller ikke mekling har så langt ført til noen enighet, melder NTB.
– Slik det ser ut nå, basert på vår erfaring, blir vi sittende lenge i kveld også, og trolig går denne meglingen på overtid. Vi går en travel kveld i møte, sier riksmekler Mats W. Ruland til Dagens Næringsliv i en pause i meklingen ved lunsjtid lørdag.
Mye tyder på at partene står så langt fra hverandre at det neppe er noen løsning i sikte med det første, og at meklingen vil drøye utover søndag før det blir klart om oppgjøret ender med brudd og dermed streik, skriver avisen.
– Som vanlig i slike situasjoner er det mye som skal diskuteres, sier Ruland.
– Vi har sittet til langt på kvelden i tre lange dager. Vi har fortsatt flere spørsmål som ikke er løst, legger han til.
Riksmekleren ønsker ikke å si noe om hvor stor avstanden er mellom partene, og han understreker at det fortsatt er tolv timer igjen av meklingen.
– Det er mange krav, og det er noen sentrale og store temaer som står igjen. Det kan også være mindre temaer som viser seg vanskelige å løse, men jeg kan ikke peke på hvilke som gjenstår, sier han.
Hele 14.301 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik fra søndag hvis ikke Fellesforbundet og Norsk industri blir enige. Det kan bli flere etter hvert.
Den tvungne meklingen har pågått siden onsdag formiddag etter en erkjennelse hos begge parter om at de ikke kom til å bli enige uten riksmeklerens hjelp.
Det er imidlertid svært vanlig at det mekles i timevis på overtid før offentligheten får presentert et utfall. Det kan godt drøye til langt utpå søndag før vi vet hvorvidt oppgjøret ender med brudd og dermed streik.
En streik nå vil være lite gunstig for begge parter. Virksomhetene vil påføres byrder som kan gjøre varig skade, mens arbeidstakerne risikerer at deres arbeidsplasser svekkes og kan være nødt til å redusere driften.
Den endelige avtalen vil som regel uansett bli et kompromiss temmelig nær det som var utgangspunktet da partene brøt forhandlingene.
En del mener at en streik nå og da først og fremst er nødvendig for at ledelsen og apparatet i de store fagorganisasjonene skal få anledning til å «bruse med fjærene» og demonstrere sin betydning. Tiden kan igjen være inne denne våren.
Les også: